На 1,3 млрд грн профінансовано за І квартал захищені видатки бюджету Дніпра

04.04.2021 10:47   -

Захищені видатки бюджету – це ті, які місцева влада зобов’язана врахувати в першу чергу при формуванні показників місцевого бюджету та забезпечити їх фінансування у повному обсязі. До таких належать: заробітна плата працівників бюджетних установ; придбання медикаментів; продуктів харчування; оплата комунальних послуг та енергоносіїв; обслуговування місцевого боргу; соціальне забезпечення.

За словами заступниці начальника управління фінансів департаменту економіки, фінансів та міського бюджету ДМР Тетяни Гаврікової, у бюджеті Дніпра на 2021 рік найбільші видатки захищених статей – 70 %, або 4,7 млрд грн – виплата заробітної плати працівникам бюджетної сфери. За рахунок коштів бюджету заробітну плату отримують понад 42 тис. працівників міста. Далі – на оплату комунальних послуг та енергоносіїв для бюджетних установ передбачено направити 567 млн грн; на харчування дітей та учнів у закладах освіти, вихованців закладів, що надають соціальні послуги дітям, які опинилися у складних сімейних обставинах, мешканців центрів соціальної допомоги, на придбання лікувального харчування хворим у бюджеті передбачено 502 млн грн; обслуговування місцевого боргу – 477 млн грн; надання соціальних виплат, зокрема матеріальної допомоги мешканцям міста за відповідними муніципальними програмами – 304 млн грн.

«За І квартал поточного року захищені видатки вже профінансовані у сумі 1,3 млрд грн. Зобов’язання бюджету виконуються. Усі соціальні виплати проводяться вчасно та у повному обсязі», – підкреслила Тетяна Гаврікова.

Зі свого боку начальниця відділу бюджетування невиробничої сфери управління фінансів департаменту економіки, фінансів та міського бюджету ДМР Тетяна Мокрицька зазначила: «Понад 40 % видатків бюджету міста на 2021 рік – галузь освіти (4,5 млрд грн). Це оплата праці працівників. А 368 молодим педагогам загальноосвітніх та дошкільних закладів міста, за дорученням мера Бориса Філатова, щомісячно виплачується ще й матеріальна допомога у розмірі 2 тис. грн на одну особу. На харчування у закладах освіти – 404,2 млн грн (9 % загального обсягу видатків по галузі), оплату енергоносіїв – 329,2 млн грн (7,3 %). Попри те, що заклади професійно-технічної освіти ще не передані у комунальну власність міста, на їх утримання з бюджету виділено 287,6 млн грн».