«Ми воюємо за нашу державу, за нашу культуру» – Зеленський

10.03.2020 07:38   -
Автор:

Під час участі у церемонії вручення Національної премії імені Тараса Шевченка 9 березня президент України Володимир Зеленський заявив, що українці ведуть війну за свою державу і за свою культуру. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.
Зеленський, пригадав вислів Вінстона Черчіля в часи Другої Світової, коли на пропозицію скоротити фінансування культури в Британії заради потреб оборони той відповів відмовою.
«На це Вінстон Черчилль відповів: «А за що ми тоді воюємо?» Шановні українці, ми воюємо за нашу державу, за нашу культуру. Бо культура – це і є держава, це і є наш народ», – сказав Володимир Зеленський.
Треба відзначити, що такі заяви Зеленського виглядають трохи дивно, адже раніше він заявляв, що війна взагалі не має смислу, а тому треба завжди домовлятися і навіть «ставати на коліна» за потреби. Основною цінністю Зеленський до цього завжди називав людей, що особливо підкреслював, зокрема, під час звільнення українців із полону росіян і терористів.
Чим зумовлено таку світоглядну переміну – не зрозуміло. Здається, ще трохи часу і гасло попереднього президента України Петра Порошенка «Армія. Мова. Віра» уже не буде сприйматися Зеленським як абсурд, а сам Зеленський візьме на озброєння щось на зразок того. Адже вислів Зеленського «Ми воюємо за нашу державу, за нашу культуру» містить три головних поняття – «Армія. Держава. Культура».
Президент на врученні Національної премії імені Тараса Шевченка: Культура – це і є держава, це і є народ