Ми пам`ятаємо! 27 листопада – День пам`яті жертв голодоморів в Україні

27.11.2021 10:51   -

День пам’яті жертв голодоморів щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада.

У ХХ столітті українці пережили три масових голоди: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років геноцид українського народу, який здійснювався радянською владою.

Цієї суботи, 27 листопада, на всій території України буде приспущено державні прапори. О 16:00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання.

Закликаємо вас долучитися до міжнародної акції «Запали Свічку пам’яті», аби вшанувати пам’ять про мільйони замучених голодом українців.

Звернення голови ДніпроОДА Валентина Резніченка з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів:

“Шановні мешканці Дніпропетровщини! Не забудемо тих подій. Вчитимемо молоде покоління людяності, любові до рідної країни. А ще цінувати людську працю і шанувати навіть черствий окраєць хліба.”

День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій | ВСП  Івано-Франківський фаховий коледж ресторанного сервісу і туризму

Доктор політичних наук, професор НаУОА Юрій Мацієвський каже, що важливо пам’ятати про Голодомор, бо це наймасштабніший злочин, вчинений радянським тоталітарним режимом проти українського народу. 

«Цей злочин всіляко приховувала радянська влада, а Російська Федерація, яка є спадкоємцем СРСР, не визнає спланований характер голоду й чинить опір його визнанню в усьому світі. Цим пояснюється те, що в Україні Голодомор визнали геноцидом лише у 2006 році, а у світі – поки що 17 держав та п’ять церков. Труднощі з цим мають політичний і правовий характер. Але вони будуть подолані, що зрештою призведе до визнання цього злочину геноцидом більшістю країн та міжнародних організацій».

«Хто не пам’ятає минулого, той не має майбутнього. На жаль, наша історія має багато «чорних» сторінок, одна з яких – Голодомор 1932-1933 років. Геноцид українського народу, який забрав мільйони життів, цілі села, що назавжди зникли з карти. Досить довго радянська влада приховувала цей злочин, та й сьогодні, особливо в інформаційній пропаганді країни-агресора, можна часто почути неправдиву теорію про «неврожай» та «посуху». Голодомор забрав не одне покоління. Це те, про що потрібно пам’ятати, розповідати, вивчати», – каже студентка Надія Кривко.