Мусульмани Дніпра розговіються після місяця посту Рамадану

13.05.2021 16:19   -

В Ісламському культурному центрі Дніпра до свята Ід аль-Фітр відбулася молитва. Це одне з двох головних ісламських свят, якому передує 30-денний піст. Цьогоріч на святкування прийшло близько пів тисячі людей, – повідомляє Суспільне.

Заступник муфтія Духовного управління мусульман України «Умма» Едгар Девлікамов розповідає, що місяць тривав обов’язковий піст Рамадан. У цей час зі сходу до заходу сонця заборонялося їсти та пити, навіть воду, а також мати фізичну близькість. За словами імама, це очищує вірянина, наближає його до Всевишнього за допомогою благих вчинків, наприклад, допомоги нужденним. Під час Рамадану віряни молилися 5 разів на день.

«Свято розговіння після місячного посту». Мусульмани Дніпра відзначають кінець Рамадану

«Ураза-байрам або Ід аль-Фітр – це одне з двох великих свят ісламу, яке являє собою свято розговіння після місячного посту у місяць Рамадан», – каже імам.

Студент Мурсаль Беязкой також прийшов на святкову молитву. Каже, сам родом із Туреччини. У Дніпрі – шість років, вчиться на лікаря. Раніше був реабілітологом. Каже, через медіаресурси збирає гуманітарну допомогу нужденним, вбачає в цьому свою місію.

«Допомагаємо нужденним, які не можуть себе забезпечити. Це для мене дуже важливо, це моя місія як лікаря і як волонтера», – каже він.

Саджида Зейд родом з Узбекистану, у Дніпро переїхала із батьками, коли їй було десять. Зараз жінка допомагає вивчати іслам у культурному центрі іншим жінкам.

«Кожна жінка або дівчина купляє собі нове вбрання, красиву хустку, прикрашає себе та приходить на святкову молитву. Зараз в нас є тільки молитва. У попередні роки, до карантинних обмежень, в нас було свято для дітей. Ми організовували подарунки, різні розважальні ігри», – каже вона.

За традицією, святкування триватимуть три дні. Але через карантин святкуватимуть у родинному колі та з близькими друзями.

«Свято розговіння після місячного посту». Мусульмани Дніпра відзначають кінець Рамадану