Можновладців Бразилії видалили із соцмереж за поширення брехні

25.07.2020 16:32   -
Автор:

Суддя Верховного суду Олександр де Мораес наказав видалити 16 акаунтів у Twitter та 12 облікових записів Facebook у п’ятницю. Дане рішення, пов’язане з поточним розслідуванням щодо нібито розповсюдження дезінформації прибічниками президента Бразилії Жаїра Болсонару, – повідомляє Рейтер.

Серед тих, хто позбулися своїх акаунтів — одні з найбільш відомих прихильників бразильського президента Лучану Хангаї і голова бразильської робочої партії Роберто Джефферсон. Також заблоковані сторінки бізнесменів, блогерів, військовослужбовців і парламентаріїв.

Серед власників призупинених рахунків – Роберто Джефферсон, колишній конгресмен і президент консервативної партії ПТБ, а також бізнесмени Лучано Ханг, Едгар Корона та Оскар Факоурі, а також активістка Сара Гіроміні, широко відома як Сара Вінтер.

Мораес наказав заблокувати облікові записи в окремій постанові у травні, хоча акаунти тоді не були видалені.

Наказ п’ятниці, зазначає Мораес, мав на меті припинити існування акаунтів «не використовуватися як засіб вчинення можливих злочинних дій».

Twitter і Facebook оприлюднили офіційні заяви, де говориться, що вони діяли відповідно до постанови суду.

Facebook заявив у заяві, що “поважає судоустрій і виконує діючі законні накази”. Твіттер у своїй заяві зазначає: “Twitter діяв суворо, щоб дотримуватись законних приписів, пов’язаних з розслідуванням Верховного Суду”.

Реакція серед консерваторів Бразилії була швидкою.

У своїй заяві партія ПТБ зазначила, що вона здивована “ще одним довільним заходом”, наказаним Мораесом, який “перешкоджає здійсненню права Джефферсона на свободу вираження поглядів і думок у соціальних мережах”, – повідомляє Рейтер

Раніше суд в Бразилії зажадав заблокувати ці акаунти, а в разі відмови соцмереж це зробити пригрозив їм щоденними штрафами в розмірі близько 3,8 тисяч доларів.

Минулий скандал був з приводу того, що журналістська асоціація Бразилії оголосила, що подасть до суду проти президента Жаїра Болсонару через те, що він піддав загрозі їхнє життя, наразив на небезпеку заразитися короновірусом, коли на закритому пресбрифінгу він раптом повідомив журналістам про те, що він хворіє на COVID-19, хоча при тому не дотримався належних заходів безпеки, – був без маски. 

На початку пандемії бразильський президент публічно і послідовно заперечував серйозність загрози коронавірусу для країни, називаючи його легкою формою грипу, і звинувачував опозицію, ЗМІ, місцеву владу в намаганні скористатися епідемією та усунути його з посади.

Автор – Боніфацій