Москва засудила відомого історика за викриття сталінських злочинів – завдяки йому світ дізнався як знищували українських геніїв

24.07.2020 12:17   -
Автор:

Керівника карельського відділення правозахисної організації «Меморіал», російського історика Юрія Дмитрієва засудили до 3,5 років колонії у справі про насильницькі дії сексуального характеру щодо прийомної доньки, – повідомляє Укрінфом.

Дмитриев

«22 липня 2020 року в Петрозаводському міському суді Республіки Карелія оголошено вирок щодо Дмитрієва Ю.О… Цим вироком Дмитрієва Ю.О. визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ст. 132 ч. 4 п. «Б» Кримінального кодексу Російської Федерації (Насильницькі дії сексуального характеру – ред.) з призначенням йому покарання за цією статтею із застосуванням положень ст. 64 Кримінального кодексу РФ у вигляді позбавлення волі на строк 03 роки 06 місяців з відбуванням покарання у вигляді позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму. До набрання чинності вироком запобіжний захід щодо Дмитрієва Ю.О. зберігається колишній – тримання під вартою», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що напередодні суду була велика хвиля підтримки історика, навіть в Україні. Від Українського інституту національної пам’яті була заява на підтримку вченого і впевненість у тому, що справжні причини засудження – це викривальні дослідження історії сталінських репресій у той час, коли московська влада навпаки створює зі Сталіна культ героя-переможця, “збирача земель”. Дмитрієв багато років відшукував масові поховання розстріляних,  йому вдалося зібрати інформацію про тисячі вбитих та закопаних. А московська влада намагається дискредитувати історика та його дослідження про тисячі жертв НКВС, який намагаються реабілітувати, а всіх убитих зарахувати до “жертв війни”.

«Український інститут національної пам’яті підтримує Юрія Дмітрієва, вважає неприпустимим неправосудне й політично мотивоване переслідування та закликає пам’ятати, що саме завдяки його титанічній праці стали відомі місця поховання представників багатьох народів, серед іншого й українців, зокрема митців Леся Курбаса, Миколи Куліша, Миколи Зерова, Марка Вороного, Валер’яна Підмогильного, професорів-істориків Олександра Бадан-Яворенка, Сергія Грушевського, Володимира Чехівського, письменника та міністра освіти УНР Антіна Крушельницького», – заявляє Український інститут національної пам’яті.

Від відомої української письменниці Оксани Забужко теж була однозначна підтримка, вона взяла участь у флешмобі заради засудження найганебнішого політичного процесу останніх років, на думку письменниці. Вона переконана, що справа сфабрикована, що підтверджує визнання Дмитрієва політв’язнем поважною організацією «Меморіал».

«Юрія Дмитрієва переслідують за дослідження сталінських репресій та збереження історичної пам’яті. Він багато років шукав розстрільні поховання та укладав списки тисяч убитих людей. Саме завдяки йому світ дізнався про те, як загинули Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Валер’ян Підмогильний та інші українські генії. Це судилище відбувається на тлі спроб сфальшувати історію Сандармоху та представити похованих там жертв розстрілів НКВД жертвами Другої світової війни. Я дякую історику Юрію Дмитрієву, який захищав моє право на пам’ять про тисячі вбитих у роки Великого терору», – написала на своїй сторінці Забужко.

Автор – Боніфацій