Московію позбавили статусу спостерігача при Організації американських держав

22.04.2022 09:30   -

Постійна рада Організації американських держав (ОАД) 21 квітня абсолютною більшістю голосів позбавила РФ статусу постійного спостерігача при Організації. Причиною такого кроку стали воєнні злочини російської армії в Україні.

Про це повідомляє пресслужба ОАД.

За виключення Московії із спостерігачів проголосували 25 держав, вісім утрималися, а одна країна участі в голосуванні не брала.

У резолюції зазначається, що Організація американських держав “стурбована зростанням кількості загиблих і переміщених людей, а також руйнуванням цивільної інфраструктури внаслідок агресії Російської Федерації проти України”.

Відновлення статусу постійного спостерігача для Московії можливе, якщо вона “припинить воєнні дії, виведе всі свої війська й техніку з України в межах її міжнародно визнаних кордонів і повернеться на шлях діалогу й дипломатії”.

Московитський посол у США Анатолій Антонов, який суміщав посаду постійного спостерігача РФ при ОАД, назвав рішення Організації “серйозною помилкою”, оскільки будь-яка організація, на його думку, повинна “об’єднувати держави у вирішенні нагальних проблем”.

Організація американських держав була створена у 1948 році для сприяння економічній співпраці та порозумінню між державами на Американському континенті. Пізніше ОАД також стала займатися моніторингом виборів у державах-членах. Нині Організація налічує 34 членів, а також майже 70 постійних спостерігачів (зокрема і Україну).