Московія вдарила по православній Святогірській Лаврі, де ховалися біженці

13.03.2022 10:39   -

Внаслідок авіаудару російських військових постраждала Свято-Успенська Святогірська Лавра в місті Святогірськ Донецької області, – повідомляє інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП).

Вибухова хвиля ушкодила приміщення Лаври, в яких проживала братія монастиря та біженці. Були розбиті практично всі вікна, церковні споруди зазнали руйнувань різного ступеня.

Як уточнили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури, 12 березня о 22:00 московити завдали по Лаврі авіаудар. Авіаційна бомба розірвалася за 50 метрів від мосту, що з’єднує правий та лівий береги річки Сіверський Донець, – біля входу до монастиря.

“Внаслідок страшної сили вибуху у храмах Лаври вилетіли віконні рами. У лаврських готелях вибуховою хвилею вибито всі вікна та двері. Декілька поранених відвезли до госпіталю міста Святогірськ, решті надано допомогу в обителі. Загиблих, на щастя, немає”, – йдеться в повідомленні.

У Святогірській Лаврі перебувають 520 біженців, з них 200 – діти. Загалом в місті зараз близько 10 000 біженців та місцевих жителів.

За словами керівництва Лаври, ані на території обителі, ані в місті не було жодних військових формувань.

Раніше міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко розповів, які культурні пам’ятки в Україні вже знищили російські окупанти.

Свято-Успенська Святогірська лавра – це монастир УПЦ (МП) у Святогірську Донецької області. Монастир розташовано на високому крейдяному правому березі Сіверського Дінця  – так званих Святих горах. Окрім наземних будівель, має крейдяні печери. У лаврі зберігаються мощі преподобного Іоанна, самітника Святогірського.

Під час проросійських виступів в Україні весною 2014 з’являлася інформація, що в Лаврі помічали терористів, а колишній ватажок терористів “ДНР”, екс-співробітник ФСБ Ігор Гіркін (Стрєлков) заявляв про участь ченців Свято-Успенської Святогорської Лаври в конфлікті на Донбасі.

У 2014 році в монастирі знаходили притулок біженці із зони бойових дій, зокрема й діти.