«Модерна» вакцина дає нам надію: у США успішно випробували вакцину від коронавірусу

15.07.2020 15:37   -
Автор:

Вакцина «Ковід-19», розроблена біотехнологічною компанією «Модерна» (biotechnology company Moderna) у партнерстві з Національним інститутом здоров’я, виявила, що викликає імунну реакцію у всіх добровольців, які отримали її в ході дослідження фази. Про це повідомило 15 липня CNN.

Ці ранні результати, опубліковані в журналі “New England Journal of Medicine” у вівторок, показали, що вакцина працює на те, щоб викликати імунну відповідь з легкими побічними ефектами – втомою, ознобом, головним болем, болями в м’язах, болем у місці ін’єкції – ставши першою з вакцини США , про яку опубліковано результати у рецензованому медичному журналі.

Очікується, що ще в цьому місяці вакцина розпочне останню стадію випробування, перш ніж зробити вакцину доступною.

 “Компанія залишається на шляху, щоб мати змогу виготовляти приблизно 500 мільйонів доз на рік, і, можливо, до 1 мільярда доз на рік, починаючи з 2021 року. “

Фаза 1 дослідження, як правило, вивчає невелику кількість людей і фокусується на тому, чи безпечна вакцина та чи викликає імунну відповідь.

На другому етапі клінічне дослідження розширюється, і вакцина надається людям, які мають такі характеристики – як вік та фізичне здоров’я – аналогічні тим, для яких призначена нова вакцина, за даними Центрів контролю та профілактики захворювань США.  На фазі 3 вакцину дають тисячам людей і перевіряють на ефективність і знову на безпеку.

Волонтери були розділені на групи, де вони або отримували вакцину в дозі 25, 100 або 250 мкг. Першу вакцинацію вони отримали між 16 березня та 14 квітня.

Після того, як добровольці отримали дві дози вакцини, дослідники виявили «відсутність проблем, що обмежують випробування», але були деякі легкі до помірні побічні ефекти, такі як біль у місці ін’єкції, і таких було більше, ніж більша доза вакцина.

Найпоширенішими системними побічними подіями після другої вакцинації в дозі 100 мкг були втома серед 80%; озноб, серед 80%; головний біль, серед 60%; міалгія або біль у м’язах серед 53%; всі вони були тимчасовими, легкими або помірними за ступенем тяжкості, як зазначалося в прес-релізі «Модерни».

Дані дослідження також показали, що вакцина викликає відповідь на антитіла. Антитіла – це білки, які організм виробляє для боротьби з інфекцією.

Зокрема, всі учасники виробили нейтралізуючі антитіла до вірусу на рівнях, подібних до тих, що спостерігаються у людей, які природним шляхом одужали від Covid-19, згідно з дослідженням. Нейтралізуючі антитіла зв’язуються з вірусом, відключаючи його від нападу на клітини людини.

Для дослідження фази 3 дослідники планують зарахувати 30 000 дорослих учасників, включаючи людей, місце розташування чи обставини яких ставлять їх під високий ризик зараження. Одній групі буде введено 100 мкг вакцини на 1-й день і знову на 29-й день. Другу групу буде введено дві дози плацебо для порівняння.

Через чотирнадцять днів після того, як учасники отримують другу дозу, дослідники будуть дивитись, чи розробляють вони Covid-19. Учасників слідкують протягом двох років після отримання другої дози.

Дослідження проводитиметься у 87 місцях по всій території США.

Автор – Боніфацій