Місто без окраїн: як у Дніпрі проводять оновлення на житлових масивах

15.11.2021 16:39   -
Автор:

У Дніпрі оновлюють транспортну інфраструктуру, ремонтують дороги, освітлення, житлові будинки та медичні заклади у всіх районах. У рамкам програми «Місто без окраїн» згадані роботи проводять і на житлових масивах.

На ж/м Придніпровськ, на перехресті вулиць 20-річчя Перемоги та Електричної, закінчують будівництво нового світлофорного об’єкта. Тут на нових консолях встановили по вісім транспортних і пішохідних світлодіодних світлофорів.

«Раніше тут був нерегульований пішохідний перехід. Тому, щоб зробити його більш безпечним передусім для пішоходів, вирішено побудувати новий світлофорний об’єкт. Окрім того, він значно розвантажить рух транспорту на цій ділянці, якою курсує транспорт не лише з цього масиву, а й сел. Чаплі, Любимівка. Також тут пролягає маршрут тролейбусів і світлофорне регулювання теж пришвидшить їхній трафік. Наразі тривають роботи з улаштування пішохідних переходів, які цілком відповідатимуть нормам доступності. Закінчити роботи плануємо до кінця тижня», – розповів під час виїзної пресконференції 15 листопада провідний інженер комунального підприємства «Транспортна інфраструктура міста» Микола Шевченко.

Тим часом нове зовнішнє освітлення з’явилося цього року на двох вулицях Придніпровська – Гаванській і 20-річчя Перемоги. На тих ділянках, де його довгий час не було або взагалі ніколи.

«На різних ділянках згаданих вулиць замінено 93 опори, змонтовано 184 світильники, протягнуто близько 4 км ліній із самонесним ізольованим проводом. Від 2017 року у Придніпровську активно проводилося відновлення зовнішнього освітлення. Наразі усі основні проїзні вулиці освітлені. Зараз здебільшого працюємо у дворах. Загалом з початку року зовнішнє освітлення зробили на 230 вулицях у різних районах міста», – повідомив Андрій Кравець, начальник виробничо-технічного відділу КП «Міськсвітло».

Водночас приділяється увага і ремонтам автошляхів у Придніпровську. Цього року дороги зроблено на вулицях Євгена Маланюка та Світанковій.

«Тут укладено новий асфальтобетон, бордюри, зроблені тротуари. Загалом щороку включаємо до списку ремонтів дороги як у Придніпровську, так і в інших житлових масивах. Наприклад, з початку року по місту відремонтовано дорожнє покриття площею понад 550 тис. квадратних метрів», – зазначив начальник управління інфраструктури департаменту благоустрою та інфраструктури міської ради Дмитро Коробов.

Оновлюють у Придніпровську і житлові будинки.

За словами представника департаменту житлового господарства міськради Єгора Худякова, з початку року по місту капітально відремонтовано покрівлі на 131 житловому будинку, з них 25 – на ж/м Придніпровськ. Один з таких по вул. Вознюка, 10: «Тут стару шиферну покрівлю замінили на нову з металочерепиці. На горищі також встановлено металопластикові вікна, зроблено захист від блискавки, улаштовано водостічні труби. Покрівля зсередини утеплена».

У багатоповерхівках також капітально ремонтують ліфти. Наразі такі роботи проводяться і на ж/м Придніпровськ, у будинку по вул. Агнії Барто, 39 (під’їзд № 2). «Мешканці будинку звернулися до міської ради з проханням відремонтувати цей ліфт, оскільки він дуже часто не працював. Торік зробили відповідний проєкт капремонту і зараз він проводиться. Тут цілком буде замінена кабіна, натяжне устаткування, корба, буде нова станція управління. І таких ремонтів на цей рік по місту 42, з них 31 – вже виконаний. Решту плануємо закінчити до кінця року», – підкреслив Єгор Худяков.

Паралельно оновлення проводять і в медичних закладах. У центрі первинної медико-санітарної допомоги № 10, який обслуговує мешканців ж/м Придніпровськ, а також Самарського району нещодавно встановили сучасний ліфт.

«Старий ліфт пропрацював уже понад 30 років. Дуже часто ламався і не відповідав нормам доступності. Тому дуже раді, що нам встановили новий підйомник. Він цілком відповідає усім нормам. Сюди легко можуть заїхати пацієнти на візках. Це дуже важливо, оскільки обслуговуємо близько 27 тис. людей, зокрема і 130 пацієнтів геріатричного пансіонату, який теж розташований у Самарському районі. Тому встановлення нового ліфта стало вкрай важливим. Також усередині підйомник обладнаний дезінфекційною камерою, що дуже актуально під час пандемії», – наголосив генеральний директор центру первинної медико-санітарної допомоги № 10 Олександр Мартишкін.

Мешканка ж/м Придніпровськ Тетяна Соколянська – одна з тих, хто обслуговується у згаданому центрі: «Пересуваюся за допомогою палиці. Раніше бувало прийдеш до центру, а ліфт не працює. Розвернулася і пішла додому, оскільки піднятися самостійно важко. А зараз – який гарний, сучасний ліфт встановили. Лише слова великої вдячності за таку гарну справу».

Зі свого боку заступниця директора департаменту охорони здоров’я населення міськради Олександра Бодня додала: «На заміну ліфта з міського бюджету виділено близько 2,5 млн грн. До складу ЦПМСД № 10 належать ще 5 амбулаторій, які розташовані у Самарському районі. Влітку відкрили нову амбулаторію по вул. Буковинській, 5. А біля амбулаторії по вул. Чаплинській, 96 та вул. Липневій, 30 облаштовуватимуть паркувальні зони. Ведуться роботи з відкриття амбулаторії на території лікарні № 12 ( вул. Електрична, 15). А у цьому медичному закладі коштом міського бюджету улаштовано пандус, замінено вікна у двох відділеннях, відремонтовано хол. Також для цієї лікарні закуплено новий сучасний рентгенапарат. Наразі ремонтується кабінет для його встановлення. Словом, оновлюємо лікувальні заклади в усіх районах міста, щоб медицина для дніпрян була доступною».