Міськрада Дніпра надала майже 10 млн грн для ОСББ/ЖБК

02.02.2021 20:06   -

У Дніпрі міська рада фінансово підтримує ОСББ/ЖБК у рамках муніципальних програм. Серед таких – «Бюджет участі». Із 2017 року її переможцями стали 43 проєкти: 30 уже реалізовані (на загальну суму 4 млн 300 тис. грн), решту втілять цьогоріч (понад 2 млн грн).

«Переважна більшість проєктів ОСББ стосуються упорядкування дворового простору, ремонтів усередині будинку, заміни мереж і комунікацій тощо. Загалом на цей рік, на завдання міського голови Бориса Філатова, фінансування програми «Бюджет участі» збільшено на 17 млн грн. Загальна сума на реалізацію усіх 152-х проєктів-переможців становить 48 млн грн. Звісно, завдяки збільшенню фінансування є можливість реалізовувати значно більше корисних ініціатив, запропонованих дніпрянами», – розповіла під час виїзної пресконференції директорка департаменту інноваційного розвитку ДМР Юлія Павлюк.

Серед переможців тогорічного конкурсу – ОСББ «Кедріна, 47». Його проєкт – асфальтування прибудинкової території – теж реалізують цьогоріч.

За словами його авторки Марини Руденко, її ОСББ вшосте перемагає у Бюджеті участі.

«Таким чином нам вдалося багато чого зробити: заасфальтували дорогу і тротуари з одного боку будинку, відремонтували ганки у трьох під’їздах, улаштували пандус в одному з них, а також замінили труби опалення, зробили навіси на підвалах, поклали плитку на усіх поверхах будинку. Загалом це все вартісні роботи і ми, мешканці, власними силами не впоралися би. Звісно, дуже добре, що у місті є така програма, і головне – щоб вона і надалі працювала, оскільки це гарна фінансова підтримка для об’єднань та й загалом для реалізації різних проєктів активних мешканців», – підкреслила Марина Руденко.

Іще одна програма, у рамках якої міська рада активно підтримує ОСББ, – «Енергоефективна оселя». Зокрема, муніципальний бюджет компенсує частину взятих ОСББ кредитів на впровадження енергоефективних заходів.

«Програма «теплих кредитів» працює на державному рівні. ОСББ звертаються до банків-партнерів, визначених державою, для взяття кредитів на енергоефективні заходи: заміну мереж тепло-, водопостачання, вікон, дверей, утеплення фасадів, цоколів, модернізацію електропостачання, встановлення лічильників, індивідуальних теплових пунктів тощо. Зокрема, держава компенсує 40 % взятого кредиту, а місто – 30 %. Із 2018 року міська рада компенсувала відповідні кредити 83 об’єднанням на суму майже 5,5 млн грн. На поточний рік у міському бюджеті передбачено 1,5 млн грн на компенсацію відповідних кредитів, взятих ОСББ торік», – зазначила директорка департаменту інноваційного розвитку ДМР Юлія Павлюк.

ОСББ «Слобожанський 68-68 А» – активний учасник програми «Енергоефективна оселя». Об’єднання реалізувало низку енергоощадних заходів на загальну суму 1,5 млн грн, з них 510 тисяч компенсувало місто.

«В усіх восьми під’їздах двох будинків замінили вікна, зробили освітлення, улаштували теплові насосні станції для економії тепла, регулятори тиску і подання води по трубах опалення, лічильники на водопостачання, а також утеплили усі замінені мережі. Це все великі суми, і зробити власним коштом ми б точно не змогли. А коли йде частина компенсації від держави і міста, то, звісно, фінансове навантаження на мешканців зменшується у декілька разів», – каже член правління ОСББ «Слобожанський 68-68 А» Сергій Повєрін.

Нагадаємо, окрім згаданих програм ОСББ/ЖБК, Дніпровська міська рада впроваджує програми підтримки співвласників багатоквартирних будинків міста Дніпра та програми сприяння діяльності таких об’єднань, а також житлово-будівельних кооперативів та обслуговчих кооперативів. Торік на ці муніципальні програми з бюджету Дніпра виділили 68 млн грн.