Місцеві вибори можуть стати проблемою для «Слуги народа»

12.05.2020 10:56   -

Восени українці обиратимуть місцеву владу і у великих партій можуть бути труднощі із проведенням своїх кандидатів, адже національна і місцева політика мають багато відмінностей.

З особливими труднощами може стикнутися пропрезидентська партія «Слуга народа», особливо на фоні наростаючих конфліктів між центральною і місцевою владою.

Мери українських міст уже неодноразово заявляли про некомпетентність центральної влади і своє бажання самостійно вирішувати проблеми на місцях. В ряді випадків можна говорити про відкритий конфлікт – доречно згадати і мера Дніпра Філатова і мера Черкас Бондаренка і опального мера Покрова Олександра Шаповала.

Звичайно, активізація мерів і критика влади є частиною передвиборчої стратегії місцевих політиків, що намагаються показати себе міцними і рішучими господарями. Але очевидно, що така ситуація не сприяє зростанню популярності Президента Зеленського та його партії на місцевому рівні.

Разумков: Зеленский будет инициировать роспуск Рады

В даному контексті у представників Офісу президента виникла справжня проблема щодо того, як саме організувати кампанію по місцевим виборам. За інформацією видання УП, в команді президента досі немає спільного бачення щодо передвиборчої стратегії. І якщо рейтинг самого Зеленського все ще досить високий, то у його політичної сили все не так добре.
«Місцеву кампанію не можна будувати так само, як парламентську. Це окремий вид виборів, де людям начхати на бренди. У мене враження, що в ОПУ це не до кінця розуміють», – пояснив УП один із колишніх членів «Зе!Команди».

Головною проблемою «Слуг» є те, що їхня перемога на загальнонаціональних виборах будувалася на впливі через центральні ЗМІ країни та на опозиції до діючої влади – Петра Порошенка та створеної ним парламентської коаліції. На місцевому рівні згадані технології буде використовувати набагато важче. Простіше кажучи, зміна мера якогось міста навряд чи може бути виправдана «поганим Порошенком» – тут люди оцінюють реальні зміни, що відбуваються в містах.

«На місцевих виборах люди голосують за тих, кого вони бачать поруч, за тих, яких можна “помацати руками”. Ця кампанія не робиться по телевізору чи в інтернеті – ніжками треба працювати», – додав співбесідник УП.

Якщо «Слугам» не вдасться отримати перемогу на місцевих виборах, то наростання конфлікту між центральною і місцевою владою буде продовжуватись. І в такій ситуації зовсім не виключено, що для реалізації своєї політики, центральна влада шукатиме засобів примусу і шантажу для забезпечення лояльності місцевих чиновників.