Міноборони скоротить перелік професій, за яким жінок ставитимуть на військовий облік

24.12.2021 18:33   -

Голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич заявив, що Міністерство оборони скоротить список професій та спеціалізацій, за яким жінки повинні стати на військовий облік.

За словами політика, закон ухвалили ще навесні 2021 року. Він передбачає, що жінки, які мають спеціальність і (або) професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на облік військовозобов’язаних.

Олександр Завітневич зазначив, що цей список зараз достатньо великий — його необхідно скоротити. Відповідне рішення уже погодили з очільником Міноборони Олексієм Резніковим.

«Там є професії, які справді не знадобляться Збройним силам та іншим військовим формуванням. Але сама ініціатива правильна, країна повинна знати свої резерви, ми повинні бути готовими, бо ситуація зобов’язує», — зазначив голова комітету.

Із 17 грудня в Україні розширили перелік професій, що зобовʼязує жінок (від 18 до 60 років) стати на обовʼязковий військовий облік. Серед професій, які потрапили під обовʼязковий військовий облік, — програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, працівники ресторанів, готелів і понад 100 інших.

У Міноборони не роз’яснили процедуру взяття жінок на облік у військкомати, але радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова заявила, що алгоритм розроблять до кінця року.