Міністр юстиції закликає Верховну Раду негайно ухвалити закон, який заборонить стягувати кошти з українців для Суркісів

05.09.2020 11:21   -

Денис Малюська оприлюднив у фейсбуці підготовлений Мін’юстом законопроєкт. Автори документа пропонують доповнити закон про виконавче провадження статтею 62-1, яка має врегулювати особливості виконання судового рішення про забезпечення позову.

Текст статті такий: «Забороняється при виконанні судового рішення про забезпечення позову вживати заходи щодо стягнення коштів та/або звернення стягнення на майно боржника, крім накладення арешту».

2 вересня Печерський районний суд Києва вирішив примусово стягнути з державного «Приватбанку» майже 10 мільярдів гривень на користь компаній братів Суркісів для забезпечення позову в справі про їхні депозити, конвертовані в капітал банку під час націоналізації. В уряді збираються оскаржувати це рішення, – інформує Радіо Свобода.

ПриватБанк звернувся за переглядом рішення про виплату А-Банку та ФК  «Динамо Київ» Суркісів 407 млн грн | Mind.ua

«Приватбанк», найбільший державний комерційний банк в Україні, тепер винен братам Григорію та Ігорю Суркісам приблизно 10 мільярдів гривень. Таке рішення ухвалив 2 вересня пізно ввечері Печерський районний суд Києва. Ідеться про кошти вкладників, які співвласники банку вивели перед його націоналізацією, і які нова адміністрація банку лише частково компенсувала, додавши до статутного капіталу «Приватбанку» вклади пов’язаних осіб. Таке рішення свідчить, що судова влада в Україні стає на бік Ігоря Коломойського та його оточення в його суперечці з державою, а також ставить під сумнів подальшу міжнародну допомогу Україні. Так оцінили останнє рішення на користь Суркісів експерти і частина посадовців, – повідомляє Радіо Свобода.

Печерський районний суд Києва пізно ввечері 2 вересня ухвалив рішення про примусове стягнення з державного комерційного банку «Приватбанк» майже 10 мільярдів гривень на користь компаній братів Суркісів. Це рішення ухвалив суддя Сергій Вовк, відомий за іншими резонансними справами та за кількома пов’язаними з ним скандалами.

Міністр юстиції Денис Малюська назвав це рішення суду «одним із найбільших зашкварів в історії судової влади України».

«Суд задовольнив заяву «британських компаній» (афілійованих з братами Суркісами) та у якості забезпечення позову і без розгляду справи по суті ухвалив стягнути з «Приватбанку» близько 9 мільярдів гривень», – написав Малюська у фейсбуці.