Мерія Дніпра продовжуватиме адресну підтримку ветеранів Другої світової війни

11.05.2017 16:19   -
Автор:

Міська рада Дніпра й надалі надаватиме адресну підтримку ветеранам Другої світової війни. Як і раніше, виплати здійснюватиме департамент соціального захисту мерії. Фінансування позбавляють лише ветеранські організації, які останнім часом працюють здебільшого для політичного піару.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу міськради.
Місто матеріально підтримує ветеранські організації вже не перший рік, утім жодних звітів про витрачені кошти об’єднання не надавали. Цьогоріч на зарплати, купівлю канцтоварів та проведення фестивалів вони мали отримати близько 1,2 млн грн. Тепер ці гроші повернуть до міського бюджету.
Крім того, як свідчить практика, кількість ветеранських організацій не відображає кількості ветеранів, які справді потребують підтримки. Щоб виключити будь-які спекуляції на цій темі, найближчим часом Дніпровська мерія проведе детальний аналіз роботи всіх організацій, які позиціонують себе як ветеранські об’єднання. Матеріальна допомога має надаватися адресно, тобто безпосередньо самим ветеранам. Наразі в мерії розробляють механізм, який дасть змогу перевести фінансування ветеранських організацій із загального на персональне. Гроші мають отримувати ті, хто справді пройшов Другу світову, а не люди, які, умовно кажучи, народилися за кілька років після її завершення, а тепер приміряють славу визволителів, стаючи при нагоді атрибутом піар-акцій деяких політиків. Водночас згідно зі статтею 20 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», органи місцевого самоврядування безкоштовно надають приміщення ветеранським організаціям.
Міський бюджет також покриває їхні витрати на сплату за послуги ЖКГ. Такі об’єднання мають право й на фінансову підтримку. Утім, усе це можливе лише за умови законної взаємодії з міською владою. Та за 20 років існування міськради представники ветеранських організацій Дніпра жодного разу не зверталися до органів місцевого самоврядування з проханням надати їм приміщення. Відповідно й жодних задокументованих рішень не було. Фактично, організації не мали права перебувати на території муніципалітету. Отримати приміщення вони можуть згідно з процедурою, передбаченою законом, – подавши звернення до міської ради й одержавши відповідне рішення сесії. Більш того, приміщення для ветеранських організацій не повинні знаходитися безпосередньо в будівлі міськради. Альтернативу можна віднайти серед нерухомого майна, яке перебуває у комунальній власності.
Зазначимо, що лише за минулий рік справжніх учасників бойових дій Другої світової війни у Дніпрі поменшало на 300 осіб. Нині в місті проживає 809 ветеранів. Цьогоріч міськрада на 5 млн грн збільшила фінансування комплексної програми соціального захисту ветеранів. Із бюджету виділяється понад 15 млн грн. Зокрема, до Дня пам’яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні визволителі та інваліди отримують по 2,5 тис. грн. Таку ж суму їм виплатять до Дня визволення Дніпра.