Мерам не потрібна власна партія, щоб переобратись, вона їм треба для політичного майбутнього, – Гайдай

23.06.2020 20:24   -

Власна партія не потрібна мерам, щоб переобиратися на цих виборах. Кожен з її засновників може обратись самостійно і завести своїх депутатів у місцеві ради з місцевими партійними проектами. Міські голови створили партію, щоб мати політичне майбутнє і шанс пройти в законодавчу гілку влади. Враховуючи, що вони найбільше забирають голосів у Зеленського і між ним і мерами давно є конфлікт, який виник через нерозуміння президентом суті місцевого самоврядування, він буде протидіяти цій партії. Про це повідомив політолог Сергій Гадай.

«Їх можна поважати тому, що вони ризикують. Кожному з них ця партія не потрібна зараз. У кожного є можливості обратися самостійно, більше того у кожного є свій невеличкий місцевий партійний проект, який їм забезпечить юридично цю можливість. У мера Миколаєва і Житомира є партія, яка називається партія нашого міста. У Філатова колись був Укроп, зараз він міг собі дозволити партію «Справа». Для їх особистих перемог, це не треба, тому вони і кажуть ми не партія мерів», – розповів Сергій Гайдай в ефірі «4 канал».

Slider image

За словами політолога, міські голови створюють партію на майбутнє.

«Якщо вони покажуть гарні результати, якщо в багатьох регіонах вони стануть місцевим самоврядуванням, от тоді ця партія зможе як бренд сказати «ми існуємо» і піти до Верховної Ради. Тому, що допомогти місцевому самоврядуванню, як це не дивно, можна тільки, якщо ти заходиш у законодавчу владу», – говорить політолог.

Експерт звернув увагу, що міські голови обрали дещо дивну для пересічного громадянина назву своєї партії.

«Пропозиція – це наче б то українське слово, яке означає, що ми пропонуємо. Але це ононім. Українською звучить так, але це інший термін. Як опозиція, де з латині «опо» «проти», у них «про» це «за». Тобто у них є якась позиція, яку вони хочуть захищати. З грецької «про» – прогрес, прогноз. Тобто це позиція, яка дивиться вперед на майбутнє. І третє, це професійна позиція. Міжнародна позначка «pro», коли ви щось купуєте, означає, по-перше, дорожче, по-друге, надійніше, тобто для професіоналів. Тобто у них є професійна позиція», – каже експерт.

На думку політолога, новостворена партія намагається відповісти на суспільний запит, який тільки формується.

«Всі уже очевидно бачать, що наша влада наче б то хороша, нова, але їй не вистачає компетенції, не вистачає реальних справ, не вистачає професіоналізму політичного. І вони на цей запит будуть відповідати. Їм треба привчити людей, що «Пропозиція» – це новий термін в політичному лексиконі і тоді це буде працювати. Якщо великий прошарок людей буде розуміти, що саме ця партія захищає їх інтереси, що їм важливо, щоб тут було розвинене місцеве самоврядування, вона стане соціальна», – зазначив Сергій Гайдай.

Політолог відмітив, що «Пропозиція» може скласти серйозну конкуренцію для «Слуг Народу».

«Вони будуть звісно конкурентами «слугам народу», я бачив соціологію, партія мерів найбільше забирає якраз у Зеленського, тому звичайно Зеленський буде протидіяти», – говорить політолог.
Експерт зауважив, що протистояння між політичними силами посилиться ще й конфліктом, який є між Президентом і мерами.

«Так склалося, що ні Зеленський, ні його команда, ні його партія не бачить ніяких перспектив створення місцевого самоврядування, вони навіть не розуміють навіщо місцеве самоврядування потрібно. Зеленський казав якось, щось там мери бунтують, їх треба поміняти, вони мають бути нижньою ланкою вертикалі. Він не розуміє, що є президентська вертикаль, взагалі вертикаль центральної влади, яка управляє країною, а місцеве самоврядування – це не їх підлеглі», – каже Сергій Гайдай.

Політолог привів аналогію з різними сервісами, які надаються громадянам.

«От ви як громадянин як повинні відноситись до влади? Як до сервісу. Є один сервіс – він захищає від ворогів, представляє ваші інтереси закордоном, надає послуги великих національних проектів – автобам. А є інший сервіс, який до цього не відноситься, це ваше місцеве самоврядування. Це те, що коїться у вас конкретно в місті, це правоохоронці і судова влада, яка у вашому місті, яких ви контролюєте, більше того, місцеве самоврядування краще контролювати бо вони живуть тут поруч», – вважає Сергій Гайдай.

На думку Сергія Гайдая, у президента немає розуміння розподілу повноважень між різними гілками влади і саме тому він «воює» з мерами.

«Такої картинки у Зеленського немає і тому він проти них сьогодні воює, тролить їх, напускає на них дубину правоохоронців. Хоча навіть самою назвою вони кажуть, ми не опозиція, не треба з нами конфліктувати, треба домовитися і у Філатова такої риторики багато», – каже Сергій Гайдай.