“Мегаракета” вже готова для подорожі на Місяць

13.06.2021 11:28   -

Національне управління з аеронавтики США (NASA) вперше повністю зібрало свою «мегаракету» SLS, яка має доставити на Місяць астронавтів у межах програми «Артеміда». Ракета вийшла навіть більшою за статую Свободи у Нью-Йорку (якщо не рахувати п’єдестал), – повідомляє NASA.

Інженери Космічного центру Кеннеді розмістили основний ступінь ракети між двома прискорювачами, вперше з’єднавши три основні елементи «мегаракети».

Під час цієї місії, відомої як “Артеміда-1”, SLS доставить “Оріон” – транспортний засіб екіпажу наступного покоління Америки – до Місяця. Однак жодного космонавта на борту не буде; інженери хочуть просунути як ракету, так і космічний корабель до того, як людям дозволять увійти в 2023 році.

Основний ступінь ракети — завдовжки 65 метрів. Для порівняння статуя Свободи у Нью-Йорку має висоту 46 метрів, якщо не враховувати п’єдестал.

Спершу ступінь розмістили у горизонтальному положенні, інженери упродовж двох днів за допомогою підіймального крану перенесли конструкцію у вертикальне положення та опустили між двома прискорювачами у мобільному пусковому комплексі.

NASA's Kennedy Space Center (@NASAKennedy) | Twitter

SLS складається з гігантської серцевини – основний ступінь ракети, на якій розміщені паливні баки та чотири потужні двигуни, оточена двома твердопаливними ракетами-носіями довжиною 54 м (SRB). Вони забезпечують більшу частину сили тяги, яка відштовхує SLS від землі в перші дві хвилини польоту.

Наразі ракету розмістили у величезному складальному цеху. У мобільному пусковому комплексі SLS будуть тестувати, а потім вивезуть на стартовий майданчик.

Зображення

У березні у NASA успішно випробували двигуни ракети. Двигуни працювали вісім хвилин — стільки часу потрібно ракеті, щоб дістатися з Землі у космос.

“Артеміда-3”, яка стане першою місією по висадці людей на Місяць після “Аполлона-17” у 1972 році, повинна запуститися в найближчі кілька років. Нещодавно NASA уклала контракт на будівництво наступного покоління апарату Moon, компанія SpaceX, яка адаптує для цього свій дизайн Starship.

Квиток у космос щойно продали за приголомшливі 36 мільйонів доларів на аукціоні. Анонімний учасник торгів отримав місце поруч з мільярдером Джеффом Безосом у ракетному польоті наступного місяця.