Майже сотня ОСББ та ЖБК Дніпра залишилися без бюджетного співфінансування

13.06.2019 13:45   -
Автор:

Дніпровська міська рада з невідомих причин виключила 95 ОСББ та ЖБК з програми співфінансування, попри те, що вони виконали усі необхідні пункти, прописані в умовах документа.
Про це 13 червня під час прес-конференції заявив голова Асоціації ОСББ та ЖБК “Наш дім” Павло Хобот, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” із посиланням на “Дніпроград“.
Так, за правилами конкурсу, у програмі співфінансування перемагають ті об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які готові вкласти у реалізацію проектів більше 40% власних коштів (все інше виділяється з міського бюджету). Відповідно, цього року у міській раді вже визначили переможців програми співфінансування. Втім, як виявилося, чимала кількість ОСББ та ЖБК залишилися “за борто”, хоча і мали аналогічні проекти з переможцями конкурсу.
“Ми не знаємо як у міськраді визначали переможців, але виявилося, що 95 ОСББ та ЖБК не потрапили у програму, хоч і виконали усі умови. Ми звернулися до міської влади аби дізнатися причини відмови, там нам відповіли, що ці об’єднання не подали результати голосування з підписами співвласників. По-перше, таких умов в програмі співфінансування немає, а по-друге, у ЖБК взагалі немає такої можливості”, – розповів Павло Хобот.
Таким чином, можна припустити, що міськрада взагалі не проводила конкурс і визначила переможців “методом тику”.
Це підтверджує і голова ОСББ “Оберіг” Андрій Міщенко.
“Особисто я допомагав декільком ОСББ написати заявку на участь у програмі співфінансування. Виявилося, що з п’яти майже однакових заявок, з однаковим відсотком співфінансування, чотирьом ОСББ відмовили, а одне все ж перемогло у конкурсі. Яким чином обирали переможців – невідомо”, – зауважив Андрій Міщенко.
Як результат, 95 ОСББ та ЖБК не можуть отримати бюджетні кошти попри те, що мають на це усі права. Саме тому Павло Хобот, як представник асоціації ОСББ та ЖБК, зареєстрував петицію з вимогою збільшити бюджет міської програми сприяння.
Так, з метою поновлення справедливості, щоб незаконно невизнані переможці змогли скористатися можливостями фінансування Програми, представники 95 ОСББ та ЖБК вимагають від міської ради наступне:
– внести зміни в Програму сприяння діяльності ОСББ, ЖБК та ОК у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2016 – 2020 роки щодо проведення у 2019 році додаткового конкурсу заяв від ОСББ/ЖБК/ОК на фінансування ремонтів, а також внести зміни, які унеможливлюють маніпулювання результатами конкурсу;
– передбачити в міському бюджеті 2019 року для цього кошти в розмірі не менше 14 млн. грн. (розмір фінансування з боку міського бюджету, який запитувався учасниками вже проведеного в 2019 році конкурсу, що не були визнані переможцями).
Окрім цього, представники ОСББ вимагають від міської влади виділити кошти на відновлення технічної документації, яка була втрачена і не передана комунальниками створеним об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків у Дніпрі. На це необхідно близько 5 мільйонів гривень.
Підписати петицію за виділення додаткового фінансування для ОСББ та ЖБК можна на сайті місцевих петицій.