Мавпи в США вже щеплені від коронавірусу

05.03.2021 08:07   -

Залишивши в дикій природі менше 5000 горил, дослідники висловили занепокоєння тим, що, оскільки людиноподібні мавпи живуть у близьких сімейних групах, коронавірусна інфекція може швидко поширитися, якби лише одна мавпа підхопила вірус.

Кілька великих мавп у зоопарку Сан-Дієго отримали експериментальні вакцини Covid-19 для тварин у середу вранці, ставши першими відомими приматами, що не є людьми, які отримали вакцину в США, – повідомляє Insider.

Загалом дев’ять мавп – чотири орангутаги та п’ять бонобо – отримали вакцину, в тому числі орангутанг на ім’я Карен, яка була першою мавпою у світі, яка зробила операцію на відкритому серці в 1994 році.

Ще в січні вісім горил в сафарі-парку в зоопарку Сан-Дієго дали позитивний результат на COVID-19. Співробітник відділу охорони природи та охорони дикої природи Надін Ламберскі сказала в інтерв’ю Insider, що “дзвони тривоги” вперше спрацювали, коли 49-річна срібляста горила в зоопарку на ім’я Вінстон почала кашляти через кілька днів після того, як дізналася, що у одного зі спеціалістів з охорони дикої природи є Ковід -19.

“Як тільки ми дізналися, що працівник позитивний, ми були в стані підвищеної готовності, так що саме через один-два кашлі справді спрацювали сигнали тривоги, і ми відразу ж почали отримувати дозволи, необхідні для здачі зразків для діагностичного тестування”, – Ламберскі сказав.

До середини лютого горили повністю одужали, і Ламберскі сказала, що вона працювала над спробами отримання вакцин для запобігання подальшому зараженню загону горил та інших мавп у зоопарку.

Ветеринарна фармацевтична компанія Zoetis розробила експериментальну вакцину, повідомляє National Geographic , яка не створена і не придатна для використання людиною.

На сьогоднішній день мало відомо про вплив коронавірусу на тварин, хоча в минулому різні тварини, включаючи котів та собак, мали позитивні результати щодо вірусу.

Ламберскі вважає, що “велике полегшення не настане, поки не буде вакцинована вся наша громада, поки вакцина не потрапить у віддалені громади по всьому світу до районів, де гори і дика природа”.