Макрон захворів на COVID-19. Кого ще міг заразити французьки президент?

18.12.2020 15:00   -

Президент Франції Еммануель Макрон став ще одним світовим лідером, у якого діагностували коронавірус. Як повідомляє Bloomberg, діагноз було встановлено після тесту, проведеного за появи перших симптомів.

Цього четверга, 17 грудня, Еммануель Макрон виявив позитивний результат на коронавірус. З тих пір Глава держави ізолювався у Ла-Лантерні, у Версалі та продовжував працювати. Президент також взяв участь у четвер вдень із Ла-Лантерна у відеоконференції з Міністерством закордонних справ. Потім він виступив, все ще в режимі відеоконференції, на національній гуманітарній конференції на набережній Орсей.

Відповідно до чинних санітарних правил, президент буде на ізоляції протягом семи днів. Макрон продовжить працювати і займатися своєю діяльністю віддалено.

Макрон захворів на коронавірус | Рубрика

Наступного тижня він повинен був відправитися до Лівану. Напередодні він зустрічався з прем’єр-міністром Португалії Антоніо Коста за робочим обідом.

За останню добу у Франції було підтверджено понад 17 000 нових випадків коронавірусу в порівнянні з показником у 11 000 днем раніше. 

 Але що буде з іншими лідерами ЄС, які також були присутні на саміті в Брюсселі минулого тижня?

З моменту початку пандемії співробітники Європейської Ради робили все можливе, щоб зменшити ризик того, що глави держав та урядів заразиться або поширять коронавірус. Маски є обов’язковими, застосовується соціальне дистанціювання, а делегування скорочуються до абсолютного мінімуму. Наразі особи, що приймають рішення, обмежені п’ятьма радниками.  Рукостискання замінено торканням ліктів, поклоном та іншими привітаннями, повідомляє Deutsche Welle.

“Під час саміту були дотримані всі стандарти гігієни, ми не маємо інформації про те, щоб інші учасники або допоміжні засоби отримали позитивні результати”, – заявив представник Європейської ради. Однак президент Макрон міг заразити деяких своїх колег, які приймають рішення. Під час саміту він мав особисту зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Однак, як відомо, Меркель серйозно сприймає соціальне дистанціювання і носить маски FFP2, які вважаються дуже безпечними. Німецька канцелярія нещодавно повідомила, що Меркель пройшла негативний тест, побажавши Макрону якнайшвидшого одужання.

Ангела Меркель

Тим часом бельгійський прем’єр-міністр Олександр де Кроо та його португальський колега Антоніо Коста перейшли на карантин у своїх країнах і працюють віддалено. Коста, який в січні прийме голову Ради ЄС у Німеччині, зустрів Макрона на обід під час саміту минулого тижня. Звичайно, обидва зняли маски під час цієї спільної їжі.

Технічно кожен, хто був фізично присутній у будівлі Ради ЄС, повинен негайно розпочати пошук контактів. Однак у межах блоку правила та практика відстеження контактів різняться. На сьогоднішній день не вдалося встановити спільні рамки. Більше того, деякі особи, що приймають рішення, є більш обережними, ніж інші. Президент Комісії ЄС Урсула фон дер Лейен, яка брала участь у саміті минулого тижня, у четвер заявила своєму представнику, що в понеділок вона пройшла негативний тест і, отже, буде дотримуватися звичної справи.

Неефективність відеоконференцій

Теоретично, глави держав та урядів ЄС могли домовитись навесні про переговори лише за допомогою інструментів відеоконференцій. Однак під час цих онлайн-переговорів виявилось, що особи, які приймають рішення, читають заздалегідь підготовлені мовні нотатки. Без можливості двосторонніх зустрічей під час зустрічей на вищому рівні та з усіма записаними розмовами шанси на отримання реальних, відчутних результатів зменшуються.

Прориву щодо кліматичних цілей ЄС на саміті в Брюсселі минулого тижня вдалося досягти лише тому, що різні глави урядів проводили години переговорів з польським прем’єр-міністром Моравецьким. Взявши до уваги свої занепокоєння та набагато переконливіші, його врешті-решт переконали проголосувати разом зі своїми колегами по ЄС.