Лише одна з п’яти заяв Юлії Тимошенко повністю відповідає дійсності

04.06.2018 15:15   -
Автор:

Лідерка фракції «ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко поширює неправдиву інформацію у свої публічних виступах. Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши виступи політика під час Погоджувальних рад 14 травня та 21 травня, а також під час ефіру на телеканалі «NewsOne» 17 травня.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на «Український погляд».
Для аналізу експерти відібрали кілька фактів, на які спиралася Юлія Тимошенко. З п’яти проаналізованих заяв дві виявилися маніпулятивними, одна неправдивою, одна – перебільшенням і ще одна – правдою.
«У своїх публічних виступах Юлія Тимошенко не змінює свої стратегії – нагромадження фактів. Однак у великій кількості інформації, яку лідерка «Батьківщини» поширює, ми фіксуємо значний відсоток неточностей та неправди», – зауважив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Заява
Факт
1
Компанія НАК «Нафтогаз» заробила за рахунок останніх копійок українських родин майже 40 млрд гривень чистого прибутку.
14 травня
Погоджувальна Рада
Маніпуляція
Як повідомив комерційний директор НАК «Нафтогазу України» Юрій Вітренко, підвищення цін на газ для населення не є головним фактором прибутковості компанії. Суттєву частину чистого прибутку у розмірі 12,6 млрд грн складає ефект відображення рішень Стокгольмського арбітражу та збільшення на 27% у порівнянні з 2016 роком прибутку від транзиту природного газу.
2
У 2013 році вона (середня пенсія) складала майже до 200 доларів, зараз – 85 доларів. Це означає у 2,2 рази.
17 травня
NewsOne
Правда
У 2018 році середня пенсія в Україні становить 2480 гривень.
3
Є Україна, де середня заробітна плата сьогодні, у тому числі висококваліфікованих працівників, складає 237 євро.
17 травня
NewsOne
Перебільшення
Згідно із даними Держстату, в Україні середня заробітна плата складає 8382 гривень, що становить 270 євро.
4
Я хочу привести декілька цифр. 2015 рік: на міжнародні закупівлі (ліків) було виділено з держбюджету передплатою, я підкреслюю, 2,2 мільярда гривень. Два роки постачалися ліки, і на цю хвилину за 2015 рік ще частина ліків не поставлена.
21 травня
Погоджувальна рада
Неправда
Згідно із відкритим листом пацієнтських організацій України, поставки закуплених ліків у 2015-му та 2016-му роках завершено. Наразі завершується доставка менше 1% поставок від суми контракту 2015 року, які були закуплені на зекономлені кошти.
5
Вихователі в садочках сьогодні отримують мінімальну заробітну плату.
14 травня,
Погоджувальна рада
Маніпуляція
Дійсно, вихователь-початківець у державному садочку отримує трохи більше 3600 грн, проте середній дохід українських вихователів становить 5500 грн.