Лукашенка погодився випробовувати вакцину від Путіна на білорусах

25.08.2020 10:29   -

Президенти Білорусі та Росії Олександр Лукашенко та Володимир Путін у понеділок, 24 серпня, під час телефонної розмови серед іншого обговорили питання боротьби з коронавірусом.

А. Лукашенко и В. Путин обсудили ситуацию внутри нашей страны и на ...

Президенти домовилися, що “громадяни Білорусі в добровільному порядку візьмуть участь в третьому етапі випробувань вакцини від коронавірусу, виробленої в РФ”, повідомляється на офіційному сайті білоруського президента. Також Білорусь стане першою країною, куди здійснять поставки цієї вакцини, – повідомляє DW.

Німецькі видання вже відреагували карикатурою на таку співпрацю Путіна і Лукашенкі.

 Symbole 2020 in Belarus und Russland

11 серпня Путін заявив, що РФ зареєструвала першу у світі вакцину від коронавірусу. За його словами, ця вакцина формує стійкий імунітет. Випробування вакцини в Росії проводили на військовослужбовцях, а також на співробітниках Національного дослідницького центру епідеміології та мікробіології. Водночас повідомлялося, що з часу реєстрації вакцини починається третя фаза її випробувань.

На думку Всесвітньої організації охорони здоров’я, перегони зі створення вакцини не повинні позначитися на їхній безпечності та ефективності. Розробка та клінічні випробування будь-яких лікарських засобів, в тому числі і продуктів в галузі біотехнологій, якими є вакцини – тривалий, ресурсоємкий та високотехнологічний процес, який висуває надзвичайно високі вимоги до виробників та наукових установ, які прагнуть впровадити новинку на глобальному ринку.

Іноземні експерти висловили стурбованість через прискорені темпи випробувань вакцини в Росії, а також незначну кількість людей, які брали участь у випробуваннях. Допуск вакцини до наявних результатів великих клінічних досліджень суперечить міжнародній практиці. На цьому наполягала і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).

Міністр охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан зазначив, що, за наявною інформацією, російська вакцина ще не була достатньо випробувана. Сумнів у тому, що російська вакцина готова до широкого застосування, висловив і радник Дональда Трампа, керівник Національного інституту з вивчення алергій та інфекційних хвороб США Ентоні Фаучі.

Пояснення заступника міністра охорони здоров’я – головного санлікаря України Віктора Ляшка у Facebook.

“Обмежені дані щодо перебігу клінічних випробувань та дотримання їх вимог не дозволяють впевнено сказати, чи буде російська вакцина ефективною і безпечною, та чи має вона шанси на масове використання. Наразі Російська Федерація досі не провела третьої фази клінічних випробувань, яка б дозволила накопичити достатнє наукове підґрунтя для практичного використання вакцини на людях. Саме на третій фазі клінічних випробувань компанії проводять проспективне плацебо-контрольоване дослідження (prospective placebo controlled trial). На сьогодні стало практикою залучення зазвичай 20 тис. осіб, що отримують вакцину, а 10 тис. – плацебо; чи 15 тис. вакцину і 15 тис. – плацебо. Це єдиний спосіб перевірити, чи вакцина працює…”