Людство навчилося викликати дощ над розпеченою пустелею

17.07.2021 11:36   -

В Об’єднаних Арабських Еміратах вдалося штучно викликати дощ у 50-градусну спеку, – повідомляє місцевий Національний центр метеорології(NCM).

У кількох районах Об’єднаних Арабських Еміратів, де температура вдень зараз доходить до 50 градусів Цельсія, з середи йдуть сильні дощі.

Буря

Як повідомляють синоптики, опади спостерігаються на північ від Хатти в Хаджарському гірському масиві, а також у районах Хувайлат, Кальба роуд і Ваді аль-Хілю. Крім того, дощі зафіксовані в районі міста Аль-Айн емірату Абу-Дабі. Відзначимо, що раніше там встановилася спека в 47° C.

Зазвичай влітку в Еміратах опадів не спостерігається. Однак нинішні дощі не аномалія, а результати повномасштабного експерименту в країні зі штучної зміни погоди.

NCM випустив жовто-червоне попередження про погоду для конвективних хмар.

Конвективні хмари утворюються внаслідок високих температур поверхні на суші, через що тепле вологе повітря піднімається через більш прохолодне навколишнє повітря в атмосфері. Сьогодні найвища температура в країні була зафіксована на рівні 47 ° C у місті Свейхан, Аль-Айн.

Технології створення дощу складаються зі спеціальних експериментів по «засіву» хмар. ОАЕ проводили їх спільно з вченими з Британського університету Редінга. Дрони запускали електричні розряди в хмари без використання хімічних сполук.

Пристрої спрямовані до низьких хмар, де вони випускають свій вантаж. Хмари зазвичай мають позитивні та негативні заряди, але, змінюючи їх рівновагу, впливає на зростання крапель у хмарі , які при злитті дають дощ.

Очікується, що максимальна температура в країні буде від 39 до 43 ° C. а найнижча буде між 26 і 31 ° C.

Нагадаємо, згідно з дослідженням вчених, висадження дерев у посушливих районах збільшує кількість дощів на 7,6%.