Літо може стати надто спекотним для виживання людей – науковці про клімат

18.07.2020 09:00   -

Через кліматичні зміни і глобальне потепління мільйони людей у ​​всьому світі можуть зазнати небезпечного рівня теплового стресу – небезпечного стану, який може призвести до порушення нормального функціонування внутрішніх органів людини. Про це йдеться у статті журналістів ВВС.

Вчені стверджують, що глобальне потепління збільшує шанси на такі літа, що можуть бути “занадто гарячими для людей” і шкодитимуть людському здоров’ю. Мова йде про ситуацію, коли організм не може нормально охолонути, тому його основна температура постійно підвищується до небезпечних рівнів і ключові органи тіла можуть «вимикатись». Саме тому важливим у вимірюванні припустимих для людини показники погодних умов є співвідношення температури повітря та рівня вологості (так званий показник WBGT – Wet-Bulb Globe Temperature).

Температура земної кулі (WBGT) – це спосіб вимірювання температури, що використовується для оцінки впливу температури, вологості, швидкості вітру, видимого та інфрачервоного випромінювання (зазвичай сонячного світла) на людину. Його використовують промислові гігієністи, спортсмени та військові для визначення відповідних рівнів впливу високих температур.

Тепловий стрес (тепловий удар) у людини трапляється, коли основний спосіб організму позбавлення від зайвого тепла – випаровування поту на шкірі – не може відбутися, оскільки повітря занадто вологе. За словами доктора Ребекки Лукас, яка досліджує фізіологію в Бірмінгемському університеті, симптоми теплового удару можуть варіюватися від непритомності та дезорієнтації до спазмів та порушення роботи кишок та нирок. Для охолодження доктор радить вживати просто чисту воду, а не чай чи лимонад, наприклад.

Погода не пощадит украинцев: сколько продлится адская жара. Politeka

Наразі, надвисокі для людської діяльності температури вже спостерігаються в тропічних та субтропічних широтах – у таких країнах як Індія, Сингапур та інші. За таких умов людям дуже важко виконувати свою роботу і вони наражаються на серйозну небезпеку.

Американські військові давно використовують показники WBGT для визначення періодів, необхідних для меншого навантаження військових. Якщо WBGT перевищує 29 градусів, то діє рекомендація щодо зменшення активності. Втім, у деяких країнах сьогодні люди працюють за умов, коли показник WBGT складає більше 30 градусів по Цельсію.

У міру зростання глобальних температур можлива більш інтенсивна вологість, а це означає, що більше людей будуть піддаватися більшій кількості днів із цим небезпечним поєднанням тепла та вологи. Професор Річард Беттс з Мет-офісу Великобританії створив комп’ютерні моделі, які дозволяють гіпотетично збільшити кількість днів із WBGT вище 32 С залежно від того, чи скорочуються викиди парникових газів. Моделі пояснюють ризики для мільйонів людей, які вже працюють у складних умовах поєднання сильної спеки та підвищеної вологості.

Ми, люди, еволюціонували, щоб жити в певному діапазоні температур, тому зрозуміло, що якщо ми продовжуватимемо підвищувати температуру у всьому світі, рано чи пізно найспекотніші частини світу набудуть умов, які для нас просто занадто гарячі“, – зауважує професор.

В іншому дослідженні, опублікованому на початку цього року наголошено, що тепловий стрес може вплинути на 1,2 мільярда людей по всьому світу до 2100 року. На графіку нижче показано, як змінювалась глобальна температура Землі протягом останніх двох століть.

Temperatures