Лікарі порадили мешканцям Дніпропетровщини, як вберегтися від інсульту

31.10.2018 11:00   -
Автор:

Щорічно наприкінці жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з інсультом. Останнім часом хвороба «помолодшала», наголошують фахівці.
Про це повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на прес-службу ДніпроОДА.
Про актуальну для кожного профілактику серцево-судинних захворювань розповіла директор обласного центру кардіології та кардіохірургії Олена Лугова.
«Гіпертонічну хворобу має третина мешканців Дніпропетровщини – більше 1 млн. людей. Вони – у групі ризику, – розказала Олена Лугова. – Раніше вважалося, що інсульт – захворювання виключно людей похилого віку. Але сьогодні подібні катастрофи трапляються навіть з 30-літніми. Запобігти біді допоможе профілактика. Починати її потрібно якомога раніше».
За словами Олени Лугової, щоб уберегтися від інсульту, необхідно регулярно вимірювати артеріальний тиск. Норма – 130 на 80. Якщо показники вищі – необхідно терміново звернутися до лікаря.
Один з головних методів профілактики хвороб серця – здоровий спосіб життя. При цьому зовсім не обов’язково займатися важкою атлетикою. Навіть 30-45 хвилин щоденної ходьби допоможуть мінімізувати ризики виникнення інсульту.
Олена Лугова порадила звернути увагу і на харчування. Слід вживати здорову їжу, обмежити в своєму раціоні жирні сорти м’яса, солі, їсти більше свіжих фруктів та овочів.
За словами лікаря, факторами ризику для розвитку інсульту може стати надмірне вживання алкоголю, куріння, хронічний стрес.
Всесвітній день боротьби з інсультом ініціювала Всесвітня організація по боротьбі з інсультом (WSO) у 2006 році, яка наголошує, що це – глобальна проблема.