Лава вулкану на Канарах досягла океану. Попереджають про викиди токсичних газів

30.09.2021 08:53   -

Лава з вулкана Кумбре-В’єха на острові Ла-Пальма (Канарські острови) дісталася до океану, – повідомляє El Pais.

Під час контакту лави з водою виділяється токсичний дим, тому на острові посилені заходи цивільної оборони.

Регіональний уряд вже оголосив зону відчуження у двох морських милях навколо місця, де очікується входження лави в Атлантику, і закликав мешканців залишатися вдома.

“Є ймовірність того, що під час потрапляння магми в морську воду відбудеться невеликий шок, і він викликає пари, які можуть бути токсичними”, – підкреслив Мігель Анхель Моркуенде, технічний директор Плану надзвичайних ситуацій з вулканічними процесами Канарських островів.

Експерти стверджують, що потрапляння лави в морську воду призведе до появи хмар токсичного газу в повітрі, що спричинить вибухи та фрагментацію розплавленої породи, подібну до пострілів.

“Вдихання або контакт з газами та рідинами може викликати подразнення шкіри, очей та дихальних шляхів, а також може спричинити утруднення дихання, особливо у людей із захворюваннями дихальних шляхів”, – попередили місцевих жителів.

Іспанський інститут океанографії опублікував у Twitter фото падіння лави в океан.

Поки вчені не можуть передбачити, як довго триватиме виверження, що почалося 19 вересня. Найдовше виверження на острові Ла-Пальма зафіксовано в 1586 році, воно тривало 84 дні.

19 вересня на Ла-Пальмі почав вивергатися вулкан Кумбре-В’єха, влада почала евакуювати людей і домашніх тварин. З початку виверження евакуювали понад 6000 осіб.

Лава знищує будинки і підбирається до моря на Ла-Пальмі. На п’ятий день виверження висота вогняного стовпа над вулканом досягала 4,2 км.

26 вересня було посилення виверження, в Ла-Пальмі закривали аеропорт.

27 вересня вулкан ненадовго згас, але потім виверження продовжилося.

Зображення

EuroNews веде пряму трансляцію падіння лави в океан: