Куріння надзвичайно збільшує ризик ускладнень від COVID-19

29.09.2021 07:48   -

Куріння підвищує ймовірність важкого перебігу захворювання на коронавірус, і курці на 60-80% частіше опиняються в лікарнях з COVID-19, ніж люди, які не курять. А також у курців на 45% вища ймовірність заразитися COVID-19. До такого висновку дійшли вчені з Оксфордського університету, проаналізувавши дані більш ніж 420 000 пацієнтів, включаючи медичні карти, історії хвороби, результати аналізів на COVID-19. Результати дослідження опубліковані в медичному журналі BMJ.

Якщо порівнювати з тими людьми, які ніколи не курили, то у курців, зазначають вчені, на 45% вища ймовірність заразитися COVID-19 і на 80% вища ймовірність потрапити в лікарню з важкою формою захворювання. Крім того, у них значно вища ймовірність від цього померти, дійшли висновку науковці.

«Результати переконливо показують, що куріння пов’язане з ризиком важкого перебігу COVID точно так само, як куріння пов’язане з ризиком серцево-судинних захворювань, різних видів раку і всіх інших захворювань, з якими, як ми знаємо, пов’язане куріння. Те ж саме є вірним і в разі з COVID», – зазначає керівник дослідження професор Ешлі Кліфт.

Нагадаємо, що акушер-гінеколог розповіла, як 10% випадків безпліддя в Україні пов’язані з курінням, а серед дітей курців більше схильних до куріння і наркоманії, і куріння може стати причиною викиднів і внутрішньоутробної смерті плода.