Кум Путіна Медведчук дав покази проти Порошенка – СБУ

23.05.2022 14:36   -

Кум Путіна нардеп Віктор Медведчук, якому висунуто підозру у державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок” для подальшого прокачування через нього дизельного палива, – повідомляє Служба безпеки України

СБУ публікує відео зізнань політика. Описуючи суть схеми, Медведчук деталізував роль у ній п’ятого президента України Петра Порошенка. А саме, що той, мовляв, не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

Таким чином, затриманий запевняє, що питаннями трубопроводу він займався на прохання експрезидента, повідомляє СБУ. І зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп – до 42 млн доларів США. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Петра Порошенка, прокачка дизелю через магістраль припинилася.

Після зміни влади позиції Ігоря Коломойського на ринку нафтопродуктів посилились – компанії олігарха почали вигравати тендери найбільших споживачів дизельного пального в Україні.

“Після виборів у конкурентів “Привата” явно почалися проблеми. Без перебільшення головною подією року на ринку стала зупинка нафтопродуктопроводу “Прикарпатзахідтранс”, через який в Україну постачалося до 40% дизеля. В народі його називають “трубою Медведчука“.

Зупинка труби стала ударом по групі Wexler бізнесмена Петра Белза – він один з найпотужніших гравців на ринку та прямий конкурент олігарха. Саме Wexler був найбільшим імпортером трубопровідного дизеля. Так, за перші чотири місяці 2019 року компанія прокачала по трубі 270 тисяч тонн дизеля із загального обсягу в 645 тисяч тонн”, – йдеться у статті.

Зазначається, що зупинка імпорту через трубу “Прикарпатзахідтрансу” сталася після запровадження з 1 серпня спецмита у 3,75% (з 1 жовтня – 4%), до якого доклався нардеп Андрій Герус.

Через місяць імпортери заявили, що мито начебто “вбило економіку” таких постачань, і відмовилися від прокачування ресурсу за цим напрямком.   

“Сам Герус неодноразово стверджував, що Коломойський до запровадження мит не має жодного відношення. Навіть навпаки, олігарх начебто виступав проти цієї ініціативи, оскільки його структури щомісяця купували до 10 тис. тонн дешевого російського ресурсу, що в масштабах ринку є доволі скромним обсягом.

“Приват” намагався використати зупинку труби для збільшення переробки на своєму “Кременчуцькому НПЗ”, однак поки ця спроба успіхом не увінчалася. Проте можна чітко простежити вигоду олігарха у портах”, – йдеться у матеріалі.

Підкреслюється, що зупинка труби дозволила “Привату” суттєво збільшити імпорт дизеля морським транспортом і за підсумками жовтня увійти до п’ятірки найбільших імпортерів. 

Крім цього, група “Приват” контролює найбільші нафтоперевалочні потужності в Одесі та Чорноморську, чим скористалася сповна. 

За даними “Консалтингової групи А-95”, за серпень-жовтень 2018-го через підконтрольну “Привату” Одеську перевалку імпортували 11 тис тонн дизпалива, тоді як за аналогічний період цього року – уже 120 тисяч тонн.

Також зазначається, що паралельно почали з’являтися проблеми на інших перевалках, які перебувають поза контролем групи Коломойського: після виборів з різних причин по черзі зупиняли свою роботу нафтоперевалочні комплекси у Херсоні, Миколаєві та Південному.

Крім цього, компанії Коломойського почали подаватися на тендери найбільших споживачів дизпального в Україні, серед яких – Укрзалізниця і Міноборони. Зокрема, 3 серпня УЗ підписала з приватівцями перший контракт на постачання ДП.

“Наразі компанії Коломойського продовжують випробовувати вдачу на паливних тендерах Міноборони, “Укрзалізниці” та Нацполіції, та часто виграють. За часів Порошенка олігарх у вигнанні не міг і мріяти про таке”, – йдеться у статті.

Крім того Медведчук розповів деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих “Л/ДНР”, практично – у ватажків бойовиків.

“У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему”, – пояснив затриманий.

Експрезидент вважає звинувачення політичними, а його захисники наполягають на тому, що постачання вугілля з непідконтрольної частини Донбасу відбувалося законно і воно врятувало Україну від енергетичного колапсу.

У січні влада намагалась затримати Порошенка, але врешті суд відмовився відправляти його в СІЗО, а обрав м’який запобіжний захіб у вигляді особистого зобов’язання й заборони виїздити за кордон.

Згодом у неофіційних розмовах силовики казали ВВС, що питання Порошенка поставили на паузу через війну.

Команда Порошенка зараз готує реакцію на нові заяви СБУ. Наразі співрозмовники ВВС у команді Порошенка вказують, що це нова політична атака на експрезидента і в умовах війни вона може зашкодити єдності країни.

Таким чином там можуть відволікати увагу від складної ситуації на фронтах війни з Росією, каже співрозмовник.

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань у коментарі Суспільному заявив, що свідчення Медведчука про причетність п’ятого президента до виведення з держвласності нафтопроводу і закупівлі вугілля в ОРДЛО не відповідають дійсності.

Головань також назвав оприлюднення свідчень “піар-акцією СБУ”, адже, за його словами, справою має займатися ДБР.

На думку Голованя, рішення оприлюднити свідчення Медведчука пов’язане із судовим засіданням у справі п’ятого президента.

“Сьогодні призначене судове засідання стосовно арешту на майно Петра Порошенка. Це звичайний тиск на суд”, – підсумував адвокат.

Всі “заяви” Медведчука на адресу Петра Порошенка – це очевидна інформаційна диверсія в інтересах-країни агресора, бо порушення внутрішньополітичної єдності сьогодні працюватиме не на українські інтереси, йдеться у заяві партії Петра Порошенка ЄС.

“Медведчук, який рятує свою шкуру від відповідальності за свою антиукраїнську діяльність, готовий “заявляти” будь-що про будь-кого. Це далеко не перші “сенсаційні” покази проти Порошенка, їх вже давали Портнов, Деркач, Онищенко, Жванія, Кузьмін та інші російські агенти”, – кажуть у партії.

“Немає жодних сумнівів, що слова про Порошенка Медведчуку написали замовники, тому й читав він їх з суфлера. “Оплатою” за ці “свідчення” було переведення в кращі умови перебування та обіцянки обміну”, – наполягають у ЄС.

“Нам прикро, що в умовах війни Служба безпеки України не розслідує справи про очевидну колаборацію з ворогом деяких генералів СБУ та депутатів Верховної Ради, а монтує яскраві політично мотивовані ролики з “псевдосвідченнями” Медведчука… у надзвичайно складний момент на фронті вдається до відверто шкідницьких дій – порушують принцип внутрішньополітичної єдності”.

У партії кажуть, що публічна дискусія між владою та опозицією мають повернутися на порядок денний може не раніше, ніж завершиться війна.

“Ворог не Порошенко, ворог – Путін. Війна чітко показала хто є хто: хто боровся і бореться за Україну, а хто хоче повторення вічних історичних сценаріїв розколу України зсередини. Ми – державники і переконані: спроби розпалити в Україні внутрішній конфлікт грають лише на руку москві. Сьогодні наше спільне завдання – зберегти Україну і звільнити українську землю від нашого споконвічного ворога – Росії“.