Кремлівські ботоферми на службі у прокремлівських політиків України

28.09.2020 08:12   -

Проєкт UkraineWorld від Internews Ukraine зробив дослідження, в якому виявив, скільки справжньої аудиторії читає та ретвітить таких поширювачів антизахідної промосковської пропаганди в Україні як Анатолій Шарій, Віктор Медведчук, Андрій Портнов, Олена Лукаш та Олександр Дубінський.

Антизахідна та антиєвропейська пропаганда є типовим явищем для путінської РФ. Втім, протягом кількох останніх років вона почала масово ширитися Україною.

UkraineWorld.org постійно вивчає наративи та практики, які використовуються антизахідними гравцями в Україні. Ці політики, пов’язані з проросійськими партіями або певними українськими олігархами, активно просувають наратив, відповідно до якого Україна перебуває під «зовнішнім управлінням» Заходу та має вирватися з-під контролю «МВФ», «Сороса», «Америки», «Біла Гейтса» тощо. Вони також наполегливо намагаються дискредитувати проєвропейські реформи в Україні.

Для просування своїх наративів, антизахідні гравці в Україні активно використовують консолідовані зусилля армій тролів, які масово поширюють їхні твіти, розмножують їхні меседжі, роблячи їх більш помітними у соцмережах.

У цьому дослідженні ми розглядаємо консолідовану (дез)інформаційну поведінку таких гравців, та викриваємо мережі фейкових фанатів, які є «солдатами», що їх використовують проросійські та антизахідні гравці у своїй інформаційній війні проти Європи, США, МВФ та суверенітету України.

Отже з досліджень стає очевидним, що понад дві третини прихильників в інтернеті цих прокремлівських антиукраїнських політиків є ботами чи тролями, а не справжніми реальними людьми.

Крім того, на сторінках багатьох акаунтів, розміщується прокремлівський контент. Вони «висвітлюють» теми росйського інформпростору: отруєння Навального, вирок актору Євремову, події в Білорусі тощо. Вони створені, швидше за все, не для цілей української політики, а для інтеграції в російський інформаційний простір