Країни Балтії припиняють імпорт газу з Московії

03.04.2022 12:28   -

Московитський газ з 1 квітня більше не надходить до Латвії, Литви та Естонії. Про це повідомив глава латвійського газового оператора Вілдіс Барріс.

«Якщо раніше ще залишалися якісь сумніви в тому, чи можна довіряти постачанням з росії, то нинішні події ясно показують нам, що довіри більше немає», — зазначив Барісс.

Президент Литви Гуанас Науседа закликав інші сторони ЄС слідувати прикладу країн Балтії. Балтійський ринок газом зараз забезпечують запаси палива у підземних сховищах.

2 квітня стало відомо, що Литва першою у ЄС відмовилась від московитського газу.

Без ембарго на енергоносії Московія може заробити цьогоріч рекордні $321 млрд, – Bloomberg.

На нафту і газ припадає близько половини московитського експорту і близько 40% доходів бюджету минулого року. І здатність Московії їх продавати може бути єдиним, що утримує економіку від ще гіршого фінансового краху.

Внаслідок рекордних цін на нафту та газ, основні статті московитського експорту, навіть за умови скорочення продажів енергоносіїв держава-агресор отримає біля 321 млрд доларів виручки. Це на понад як третину більше, ніж у 2021 році.

Проте прогноз може повністю змінитися у разі ембарго на продаж енергії. Хоча московитський експорт і видобуток нафти вже падають, а Міжнародне енергетичне агентство прогнозує, що цього місяця вона може втратити майже чверть видобутку нафти.

IIF оцінює, що енергетичне ембарго з боку ЄС, Великобританії та США може призвести до скорочення поставок на понад 20% і це коштуватиме Московії до 300 мільярдів доларів експортних надходжень.