Компанія Коломойського остаточно монополізувала очищення питної води

12.05.2020 17:48   -

Журналісти   Bihus.Info провели розслідування, в результаті чого довели, що одна з компаній олігарха Коломойського повністю монополізувала очистку питної води в Україні.

Так, Аульську хлорпереливну станцію підконтрольний Коломойському «Дніпроазот» викупив за 30 млн гривень ше у 2018 році.

«Ще у 2018-ому році хімічне підприємство “Дніпроазот” з орбіти олігарха Ігоря Коломойського оголосило про зупинку виробництва рідкого хлору. Цей реагент використовується усіма водоканалами для очистки питної води, а “Дніпроазот” – єдиний у країні його виробник. Через це країна опинилася на порозі екологічної катастрофи, адже без знезараження води її просто неможливо вживати. Проблему тоді вирішували на рівні уряду та Ради національної безпеки», – повідомляють журналісти.

Придбання стратегічного підприємства, що знаходиться у Дніпропетровській області, допомогло встановити монополію у галузі – адже той самий хлор, якого потребує Аульська станція для очищення води, виробляє «Дніпроазот». До придбання станції, в період зупинки «Дніпроазотом» виробництва хлору, керівництву Аульської хлорпереливної станції вдалося налагодити постачання речовини навіть з-за кордону.

Втім, тепер монополіст може вільно встановлювати ціни як на хлор, так і на саму очищену воду. Після запуску хімпідприємство уже підняло ціни на рідкий хлор з менш ніж 7 тис. грн до 36 тис. грн за тонну (а на деяких закупівлях ціна сягала і 50 тис. грн за тонну).

«Ці гроші включені в платіжки за воду, а отже, українці вже переплатили підприємству олігарха сотні мільйонів гривень», – наголошують журналісти.

Всі деталі – у відео.