Командир військової частини на Дніпропетровщині закупив неякісний одяг на 150 млн грн

26.09.2024 15:37   -

ДБР повідомило про підозру командиру однієї з військових частин Дніпропетровської області та керівниці приватного підприємства, які організували закупівлю обмундирування для військовослужбовців на майже 150 млн грн. Про це повідомляє 49000 з посиланням на Державне бюро розслідувань.

Встановлено, що у 2023 році командир військової частини на Дніпропетровщині уклав угоду про закупівлю військового одягу з приватним підприємством. Як показала у подальшому експертиза, фірма займалась перепродажем продукції низької якості. Не перевіривши це, військовий посадовець підписав договір без тендеру та з передоплатою у 30% від загальної вартості контракту у 200 млн грн.

Після передоплати військова частина отримала лише частину якісного одягу. А на суму майже 150 мільйонів гривень був поставлений одяг, який не відповідав жодним стандартам якості, та до того ж наражав українських захисників на небезпеку. Командир частини, розуміючи ризики, все одно підписав необхідні документи та здійснив повну оплату за неякісне обмундирування.

Під час обшуків у військового та підприємиці вилучено готівку у розмірі 20700 доларів США, 7100 євро, 231 тис грн, мобільні телефони, записні книжки і документацію.

Командиру повідомлено про підозру у недбалому ставленні до служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці (ч. 4 ст. 425 КК України). Йому загрожує позбавлення волі на строк до 8 років.

Директорка приватного підприємства підозрюється у шахрайстві, вчиненому в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 190 КК України). Їй загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.

Наразі вирішується питання обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.