Команда Коломойського підійматиме периферійні райони Дніпропетровщини

13.11.2014 13:46   -
Автор:

Директор департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олег Кужман розповідаючи про стратегію економічного розвитку Дніпропетровщини до 2020 року заявив, що обласна влада визначила лише кілька перспективних напрямків, але це не означає, що інші сфери не будуть розвиватися.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Перша і основна задача, згідно зі Стратегією, – це зменшення економічного дисбалансу.
«Сьогодні область промислово орієнтована, при цьому у нас є прекрасні спеціалісти IT-технологій, які потребують уваги і вливання в економічні процеси, певної допомоги. Тому акцент ми зробимо на них», – зазначає Олег Кужман.
Також увага приділятиметься допомозі периферійним районам.
«Вони є, хоч про це багато років не говорили. І ми повинні сьогодні зрозуміти, за рахунок яких ресурсів вирівняти економічну ситуацію. Потрібно говорити чесно, що їх досить багато і це, так звані, депресивні райони. Це практично третина від усієї території області. Тому ми говоримо сьогодні про зменшення дисбалансу та розвиток сільських територій», – розповідає Олег Кужман.
За його словами, допомогти цим складним територіям зможе тільки децентралізація. По-перше, вона включає в себе перерозподіл територіальних кордонів, об’єднання населених пунктів, щоб кожна територія мала можливість заробляти для себе. Друге– цеможливість громади залишати зароблені гроші на розвиток своєї території, а не відправляти до Києва. Третє– це скорочення чиновницького апарату, оптимізація комунальних підприємств та багато іншого.
Третій напрям Стратегії – це енергетична безпека. Адже сьогодні питомі витрати енергетичних ресурсів при виробництві та наданні комунальних послуг в 2-3 рази більші, ніж в будь-якій країні Європи.
«Тому ми сьогодні говоримо про економію ресурсів, впровадження енергозберігаючих технологій. Обласна влада при цьому привертає до процесу модернізації не тільки бюджетні ресурси, а й інвесторів, іноземних грандодавців. Існує дуже багато програм, щоб перейти на енергозберігаючі технології, і ми ними повинні користуватися», – зазначає Олег Кужман.