Колишнього “депутата-тушку” з фракції Батьківщина звільнили з уряду за п’яний дебош за кермом

21.01.2021 13:37   -

Кабінет Міністрів звільнив із посади заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталія Немілостівого, – повідомляє Урядовий портал.

«Поведінка, яку дозволив собі заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталій Немілостівий, є неприпустимою. Усі мають бути рівними перед законом. Тому ми оперативно розглянули питання звільнення заступника міністра», – підкреслив Прем’єр-міністр.

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що патрульні поліцейські зупинили заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталія Немілостівого за підозрою у керуванні автомобілем у нетверезому стані, а він нібито відмовився оформляти протокол, намагався піти з місця інциденту і навіть зчинив бійку з патрульними.

Патрульна поліція підтвердила цю інформацію.

Немілостівого Кабмін призначав заступником міністра з питань стратегічних галузей промисловості у жовтні 2020 року.

Також у 2006-2007 роках Немілостівий був першим заступником генерального директора ДП «Завод імені В. О. Малишева» з питань стратегічного планування та реструктуризації, генеральний директор цього підприємства. Протягом 2007-2010 років перебував на посаді першого заступника міністра промислової політики. У 2010-2011 роках – заступник міністра промислової політики.

Впродовж 2012-2014 років був народним депутатом України, фракція “Батьківщина”, секретарем Комітету Верховної Ради з питань промислової та інвестиційної політики, членом Спеціальної контрольної комісії ВРУ з питань приватизації. У 2016-2020 роках обіймав керівні посади у Федерації роботодавців.

А 2013 року Немілостівий перетворився на “тушку”.

«Тушкування» — термін, що вживається в Україні, коли нардеп переходить з однієї політичної сили в іншу. Такого перебіжчика називають «тушка», що позначає депутата Верховної Ради України, який, з особистої матеріальної чи іншої зацікавленості, вийшов з фракції, від якої він балотувавсь до Верховної Ради України. Термін також вживається щодо депутатів, котрі у важливих питаннях голосують за постанови на боці фракцій, до яких не входять і до яких їх виборці не обирали.

Це один із проявів політичної корупції та кризи парламентаризму в Україні, так само як і «кнопкодави».

В англійській мові існує близький за контекстом термін — Party-switching (укр. Партійні перебігання) — що означає зміну в приналежності до політичної партії «партизанської» публічної фігури, як правило, під час заняття виборних посад. Таких людей зазвичай називають party-switchers — партійними перебіжчиками, – інформує вікі.

Ось що писали про Немілостівого ЗМІ після призначення в уряд Шмигаля в статті “В заступники Міністра промисловості йде екс-чиновник, родинні фірми якого привласнили 20 млн грн з програм ракетобудування”:

“Колишній перший заступник Міністра промислової політики України в урядах Юлії Тимошенко (2007-10 роки) та Миколи Азарова (2010-2011 роки), а також колишній народний депутат-”тушка” Віталій Немілостівий (2012-14 роки) претендує на посаду заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.”