Колосальні кошти йдуть повз бюджет Дніпра, – Віктор Романенко

05.12.2016 10:15   -
Автор:

Голова ГО «Майдан Січеслав-Дніпро Віктор Романенко вважає, що «колосальні кошти йдуть повз скарбниці Дніпра.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу організації.
«Які оцінки отримував по математиці Борис Філатов, мені невідомо. Але його заступники – майстри комп’ютерних технологій – напевно, цілком можуть скласти або помножити 2 на 2. І поки питання «хто кого дурить: мер – городян, його заступники – міського голову або ті й інші всіх нас разом» залишається відкритим. З юридичної та, зрозуміло, моральної точки зору.
Отже, дуже розумні, на перший погляд, правителі Дніпра запланували в 2017 році завдяки акцизного збору поповнити міський бюджет жалюгідними 380 млн. грн. Так, для вчителя, продавця супермаркету або кіоскера ця сума здається космічною. Але у масштабах такого міста як наше – це копійки.
Судіть самі. Невелике містечко, де проживають, скажімо, 50 тисяч осіб, збирає на акцизі приблизно 360 млн. грн. А в нас місто-мільйонник! Причому, за нашими скромними підрахунками, тільки газові заправки (АГЗП) щорічно мають давати близько 300 млн. грн.
У нас АГЗП аж сто штук. Припустимо, що кожен такий пункт продає за добу приблизно 5 тисяч кубометрів газу. Якщо помножити цю цифру на акцизні 1,27, то за добу вийде понад 630 тис. грн. За рік – близько 300 млн. грн. І це тільки по акцизному збору з «газовиків»!
Йдемо далі. «Улюблені» мером парковки, за планом міської влади, повинні будуть в майбутньому році дати бюджету ті ж 7 млн. грн., тобто сплатити таку ж суму як і у минулому. Однак давайте згадаємо про скандали, пов’язані з передачею цих самих парковок місту, коли ночами озброєні люди в камуфляжі вершили правосуддя тут і там, а зранку всі ЗМІ кричали щодо законності означених дій.
Правда, якщо вірити планувальникам бюджету панам Міллеру та Хмельникову, все залишається на своїх місцях. При цьому легко підрахувати, яку суму втрачає місто, яке нібито взяло під контроль досить прибуткову – та золоту! – сферу діяльності.
Беремо калькулятор. У місті – 200 тисяч зареєстрованих машин, не рахуючи транзиту, а це, до речі, велика частина паркувальних місць, в тому числі для вантажівок. Хоча б десять відсотків, тобто 20 тисяч авто, потребують парковці? Так. Але комунальники міськради дають іншу цифру. Мовляв, «бажаючих» близько 4,5 тисяч.
Забудемо, на якій планеті будуть «ночувати» інші, і спробуємо знову повернутися до елементарної математики. Від 4,5 тисяч місць, виходить, можна отримати гривень по 20 за добу, так? Так. Тобто це 33 млн. грн. щорічно, а це, погодьтеся, не зі стелі взяті 7 млн. грн. Якщо ж врахувати модну погодинну оплату, то ця цифра – читай: дохід міської скарбниці – збільшиться в рази.
Кому потрібна така реформа, питання повисає в повітрі. Або в чиїйсь кишені…
Знову пригадую наші розмови з Борисом Альбертовичем щодо ефективних шляхів поповнення бюджету. Не його особисто, а міста, зрозуміло. Говорили про те, що Вільнюс, де вдвічі менше жителів, щороку легко збирає 8 млн. євро, і, мовляв, треба рівнятися, досвід переймати.
Ага, перейняли. Поїздки команди мера до Німеччини і Франції також не врятували Дніпро. Поки що не рятують, в усякому разі. Але ж ви, пане Філатов, погоджувалися з моїми доводами. Може лукавили?
Ще одна стаття доходів – комунальна ритуальна служба. Поховання повинне обходитися приблизно в одну тисячу гривень. За законом. Тим часом, не є таємницею, що існують люди, родичі померлих, які хочуть вибрати місце для поховання краще, зручніше, вже вибачте за подробиці. І вони готові заплатити за ці та інші додаткові послуги 5-10 тис. грн. – це факт. А раз так, цифри – в чек, місту – легальний дохід, я правий?
На жаль, у нас дана сфера досі не перебуває під ретельним контролем влади. Вона – під крилом, скажімо так, зацікавлених приватних фірм та окремих бізнесменів. В результаті мільйони замогильних грошей знову йдуть повз бюджетної кишені.
Але мер, ймовірно, про це не здогадується. Він же в іншому вимірі живе. З іншими доходами. І – мріє про крематорії. Досі. І – боїться, наскільки я розумію, ритуального «даху», який враз може поховати і безкоштовно, причому кого завгодно.
Хотілося б нагадати пану Філатову також і про транспортну проблему. Коли в мерії кажуть про надзвичайно високу вартість тролейбусів і трамваїв, то чомусь геть забувають про те, які річки грошей спливають при відсутності належного контролю щодо збору коштів за оплату проїзду.
Городяни ж уже звикли платити замість 1,5 грн. по гривні. Але при цьому квіток їм не потрібен. Ця прикра практика вже кілька років існує. Вона вигідна пасажирам і кондукторам (кажуть, один з таких пройдисвітів примудряється справно платити відсотки за трьома кредитами!), але не бюджету міста.
При цьому міськелектротранспорт щорічно має збитків на понад 10 млн. грн. За нашими скромними підрахунками, вже на три тролейбуси вистачило б, шановні бюджетотворці..
Завершуючи хотілось би зазначити, що це лише перші чотири позиції поповнення бюджету, які зрозумілі навіть не фахівцям, а що буде, якщо зануритись у тему?
Словом, ще не навчилися мерські фінансисти грошики державні рахувати. І це дуже сумно доводиться визнати.
Як порадите – калькулятор подарувати їм на новий бюджетний рік або окуляри?», – написав Романенко.