Коломойський відмивав гроші через німецький Deutsche Bank

23.09.2020 08:46   -

В результаті розслідування журналістів з організації  «Міжнародний консорціум журналістських розслідувань» стало відомо, що український олігарх Ігор Коломойський здійснював тисячі транзакцій через Deutsche Bank, таким чином відмиваючи гроші Приватбанку. Зокрема, через німецький банк олігарх перевів понад 750 млн доларів на рахунки американських компаній.

Більше десятиліття Коломойський витягував мільярди доларів з українського ПриватБанку, «очищаючи» гроші через мережу компаній по всьому світу, – стверджують федеральні прокурори США.

Журналісти встановили, що протягом шести років Deutsche Bank перевів щонайменше 490 мільйонів доларів від компаній, створених на Британських Віргінських островах таємно під контролем Коломойського та його ділового партнера Геннадія Боголюбова, до компаній у штаті Делавер – одного з головних місць у світі для фінансових махінацій. Більшість грошей було використано на викуп майна Середнього Заходу США.

Ще 268 мільйонів доларів через Deutsche Bank потрапили до інших компаній, підконтрольних Коломойському, Боголюбову та їхнім партнерам у США. Перекази відбувалися між 2007 і 2013 роками.

Німецький банк припинив обслуговувати згадані операції лише тоді, коли Коломойський та його соратники припинили свою купівлю. Експерти з відмивання грошей зазначають, що банк не дотримувався фундаментальних запобіжних заходів, таких як відмова у переказі чи відмова від клієнта.

Через це за останні три роки Deutsche Bank заплатив штрафи в розмірі сотень мільйонів доларів за порушення законів про боротьбу з відмиванням грошей у США.