Колекція кам’яних “баб” у Дніпрі поповниться “скіфським воїном”

26.11.2020 12:14   -

Відділ археології Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького повідомляє, що 04.12.2020 р. об 11-й годині відбудеться встановлення скіфської статуї біля своїх «одноплемінників» на майданчику поблизу музею.

Це буде 49-й музейний предмет вуличної експозиції кам’яної пластики та 7-й скіфський воїн з колекції. Статуя привезена з околиць с. Вишневе П’ятихатського району під час археологічної розвідки ДНІМ 2017р. під керівництвом Романчук Дар’ї Сергіївни.

Запрошуються всі охочі допомогти фізичною силою, лопатою, добрим словом, глінтвейном, чи хоча б репостом. Бонусом для всіх, хто візьме участь в толоці, буде екскурсія вуличною експозицією кам’яної пластики.

  • Колекція кам’яної пластики, яка належить Дніпровському національному музею імені Яворницького, – одна з найбільших у Європі. У ній є стели епохи енеоліту, скіфські статуї VI-ІV століть до н.е. й середньовічні половецькі статуї. Частину цього зібрання можна побачити просто неба, біля музею.
  • Скіфські скульптури відтворюють образ чоловіка-воїна. Свідчення тому – зброя та ремені, які вказували на приналежність власників до військової верхівки. У цих статуях вгадуються портретні риси.
  • Колекцію баб для музею в Дніпрі збирали не одне десятиліття: біля її витоків, зокрема, стояли підприємець Олександр Поль та історик Дмитро Яворницький. Три роки тому в історичному музеї повідомили про поповнення зібрання сотим, «ювілейним» експонатом. Соту кам’яну скульптуру, якій близько 5 тисяч років, привезли з кургану Верхньодніпровщини.
Кам'яні баби – кам'яна пластика від ІІІ тис. до н.е. – до ХІІІ ст. н.е.