Кількість померлих у Бразилії б’є рекорди, а президент популіст намагається догодити електорату й не запроваджує карантинні обмеження

07.04.2021 10:39   -

У Бразилії вперше за 24 години зареєстрували 4 195 смертей від коронавірусу. Загальна кількість загиблих у країні зараз майже 337 тисяч, поступаючись тільки США ( там понад 550 тисяч померлих), – повідомляє BBC.

У країні лікарні переповнені, а система охорони здоров’я в багатьох штатах перебуває на межі колапсу, проте президент Жаїр Болсонару продовжує виступати проти будь-яких карантинів та обмежень, аби хоч якось стримати пандемію. За його словами, від локдаунів економіка постраждає сильніше, аніж від самого вірусу.

Загальна кількість загиблих у країні зараз становить майже 337 000, поступаючись лише США. Ми вже писали про велику кількість померлих “В Бразилії вже бракує місць на кладовищах для померлих від коронавірусу”.

Але президент Жаїр Болсонаро продовжує виступати проти будь-яких заходів блокування для припинення спалаху.

Виступаючи перед прихильниками біля президентської резиденції у вівторок, він розкритикував карантинні заходи та без доказів припустив, що вони пов’язані з ожирінням та депресією. Він не прокоментував 4195 смертей, зафіксованих за останні 24 години.

Кілька штатів повідомили про маленьки запаси кисню та седативних препаратів. Але, незважаючи на критичну ситуацію, деякі міста та штати вже пом’якшують карантинні заходи, що обмежують рух людей.

За даними Міністерства охорони здоров’я, на сьогоднішній день у Бразилії зареєстровано понад 13 мільйонів випадків коронавірусу. У березні від COVID-19 померло близько 66 570 осіб, що на понад удвічі перевищує попередній місячний рекорд. Також за даними інституту охорони здоров’я Fiocruz, у більшості штатів відділення інтенсивної терапії зайняті на понад 90% хворими на коронавірус. Кілька штатів повідомили про брак кисню і седативних засобів. Але, попри критичну ситуацію, деякі міста і штати все ж послаблюють карантини.

“Справа в тому, що політика президент Жаїра Болсонаро проти блокування здобула перемогу”, – заявив Мігель Лаго, виконавчий директор бразильського Інституту досліджень політики в галузі охорони здоров’я, який консультує службовців охорони здоров’я.

“Мерів та губернаторів політично змушують утримуватися від посилення політики соціального карантинного дистанціювання, оскільки вони знають, що всі прихильники президента, включаючи керівників підприємств, будуть саботувати це”, – сказав він.

“Це найбільша людська трагедія в історії Бразилії”, – сказав Доктор Мігель Ніколеліс, який донедавна був координатором групи реагування на пандемію на північному сході Бразилії.

“До 1 липня ми можемо отримати 500 000 смертей, це остання оцінка”, – сказав він. “Але Вашингтонський університет оприлюднив оцінку в п’ятницю, згідно з якою, якщо швидкість передачі зросте приблизно на 10 відсотків, ми можемо отримати до 600 000 смертей”.

Ультраправий президент, який перехворів на коронавірус і активно поширював сумніви щодо вакцин, а також захищав неперевірені наркотики як лікування, – побачив, що його популярність стрімко падає на тлі жорсткої критики боротьби з кризою.

Нещодавно він змінив тон висловлювань щодо щеплень, пообіцявши зробити 2021 рік роком щеплень. Але країна бореться з розгортанням своєї програми.

Критики заявляють, що його уряд повільно вів переговори щодо поставок. Тільки близько 8% населення отримали принаймні одну дозу.

Щодо загалом вакцинації у країні, то у Бразилії імунізація розпочалась 17 січня. У країні дозволені дві вакцини — AstraZeneca та Sinovac. Станом на 2 квітня у Бразилії вакцинували понад 22 мільйони людей, з населення країни понад 214 мільйонів людей, а 5 млн з них отримали дві дози.