«Хвороба Х»: у ВООЗ повідомили про можливу нову пандемію

19.01.2024 10:37   -

У ВООЗ повідомили про можливе виникнення пандемії, яка може статися через нову «хворобу X». Через це експерти починають закликати людей готуватися до нових невідомих захворювань. Так звана «хвороба Х» може загрожувати людству, оскільки передбачити наслідки нової інфекції неможливо. За словами експертів, наслідки від нової інфекції можуть викликати у 20 разів більше летальних випадків, ніж від коронавірусу. Що наразі відомо про нову хворобу та чому її порівнюють із COVID-19, – передає «Наше Місто».

Тедрос Гебрейєсус, генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я, закликав увесь світ підготуватися до майбутньої невідомої пандемії. Окрім того, у Швейцірії на Всесвітньому економічному форумі зараз відбувається зустріч глав ВООЗ. Там, за словами The Guardian, планується обговорення можливих викликів, які пов’язані із новою хворобою. Через це у мережах розпочалися активні обговорення так званої «хвороби Х».

Що таке «хвороба Х» та що про неї відомо

«Хвороба X» – це умовна назва нової потенційної інфекції, яка надалі може сприяти спалаху пандемії. Такий термін вперше був введений у 2017 році, коли завершився спалах лихоманки Ебола в Західній Африці. Таким чином назва «хвороба Х» була створена для вивчення та протидії невідомим інфекціям, які здатні мутувати, поширюватися світом та спричиняти пандемію.

COVID-19 став яскравим прикладом «хвороби Х», коли у 2019 році викликав світову пандемію. Наразі «хворобою X» називають нове небезпечне інфекційне захворювання, яке так само може викликати потужну пандемію.

Чому «хворобу Х» порівнюють із COVID-19?

Експерти, порівнюючи останній досвіт стосовно патогенних інфекцій, заявляють про можливі більш серйозні наслідки від невідомої інфекції, ніж від пандемії COVID-19. За даними Worldometers, із початком пандемії у 2019 році, що була викликана вірусом SARS-CoV-2 та надалі називалася коронавірусом, у світі померло майже 7 млн людей. Проте у Всесвітньому економічному форумі заявили, що нова хвороба може викликати у 20 разів більше смертельних випадків, ніж COVID-19.

Які хвороби наразі є небезпечними

В організації охорони здоров’я створили список із 25 сімейств бактерій та вірусів, який мають високий епідеміологічний потенціал та можуть становити серйозний ризик для громадського здоров’я. До актуального на сьогодні списку входять такі захворювання:

  • COVID-19;
  • Вірусне захворювання Ебола;
  • геморагічна лихоманка Крим-Конго;
  • вірусне захворювання Марбург;
  • лихоманка Рифт-Веллі;
  • лихоманка Ласса;
  • близькосхідний респіраторний синдром (MERS-CoV);
  • важкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV),
  • вірус Зіка;
  • лихоманка Ніпа та інші хеніпавіруси;
  • «хвороба Х».

Ці віруси вважаються пріоритетними для досліджень. Тому Майкл Раян, виконавчий директор ВООЗ з надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я повідомив про потребу виявлення прогалин у знаннях не лише стосовно «хвороби X», а й цих вірусів і патогенів.

Чи варто боятися «хвороби Х»?

Не зважаючи на великий ажіотаж, що розвивається навколо нової хвороби, поки що боятися зараження новою інфекцією не варто. Оскільки «хвороба Х» – це лише умовна назва можливих майбутніх загроз, наразі відбувається тільки підготовка медицини для подальших досліджень і розробок для протидії у разі виникнення хвороби.

Лікар-вірусолог Алла Мироненко в інтерв’ю Укрінформу розповіла, що «хвороба X» – це наступна гіпотетична пандемія, яка рано чи пізно з’явиться та буде поширюватися світом. За словами лікарки, чим більше населення планети, тим більша ймовірність виникнення пандемій. Тож наразі потрібно готуватися та створювати стратегію реагування, аби у разі виникнення і поширення інфекції була можливість оперативно вирішувати такі проблеми.