Хто звільнений від сплати земельного податка та чи потрібно платити за ділянки на територіях бойових дій

22.04.2024 10:29   -

Громадяни, які мають земельні ділянки, зобов’язані регулярно сплачувати земельний податок. Однак існують категорії громадян, які мають право на звільнення від цього обов’язку. Крім того, земельний податок не нараховується та не сплачується за ділянки, розташовані на територіях, де тривають активні бойові дії або що тимчасово окуповані країною агресором, – повідомляє про Новини Дніпра сайт «Наше Місто» з посиланням на Земельний Кодекс України.

Українці, які мають власні земельні ділянки, зобов’язані сплачувати земельний податок за своє володіння. Ставки податку встановлюються місцевими органами самоврядування. Розмір податку за земельні ділянки, які мають нормативну грошову оцінку, не може перевищувати 3% від їхньої нормативної грошової оцінки. Конкретні ставки податку розподіляються наступним чином:

  • для земель загального користування — не більше 1% їхньої нормативної грошової оцінки;
  • для сільськогосподарських угідь — від 0,3% до 1% їхньої нормативної грошової оцінки.
  • для лісових ділянок ставка податку не може перевищувати 0,1% їхньої нормативної грошової оцінки.

Податкові ставки для земель, які знаходяться поза населеними пунктами або всередині них, але не були оцінені згідно з нормами, встановлені наступним чином:

  • Не більше 5% від нормативної грошової оцінки за одиницю площі сільськогосподарських земель на рівні області;
  • Для сільськогосподарських угідь ставка податку складає не менше 0,3% і не більше 5% від нормативної грошової оцінки за одиницю площі сільськогосподарських земель на рівні області;
  • Для лісових земель ставка податку не може перевищувати 0,1% нормативної грошової оцінки за одиницю площі лісових земель на рівні області.

Кому не потрібно сплачувати земельний податок

  • Особам із I та II групою інвалідності;
  • Батькам трьох чи більше дітей віком до 18 років;
  • Пенсіонерам;
  • Ветеранам війни та особам, які мають статус військових ветеранів згідно із Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • Особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зарахування земельного податку здійснюється податковими органами, що мають юрисдикцію над земельною ділянкою, і проводиться індивідуально для кожної фізичної особи на основі даних Державного земельного кадастру.

Чи потрібно сплачувати податок, якщо земельна ділянка на окупованій території

Сплату земельного податку за ділянки на територіях активних бойових дій регулюється відповідно до законодавства.

Починаючи з 1 січня 2023 року, за земельні ділянки, що розташовані на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих територіях, які включені до Переліку відповідних територій, плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) не нараховується та не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було визначено дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, в якому було завершено активні бойові дії або тимчасова окупація.