Хто стане новим мером Харкова?

24.09.2021 10:33   -

На посаду мера Харкова претендують уже п’ять кандидатів, троє з яких 23 вересня подали документи на реєстрацію в Харківську територіальну виборчу комісію, – повідомляє Укрінформ.

Так, документи подали депутат від Партії Шарія Володимир Плетньов, ексдепутат Харківської міської ради, самовисуванець Дмитро Маринин і депутат Харківської обласної ради від «Опозиційної платформи — За життя» Валерій Говоров.

Також відомо, що першими документи на реєстрацію в комісію подали лідер харківського центру «Нацкорпусу», самовисуванець Костянтин Немічев і колишній мер Харкова Михайло Добкін.

Політична партія «Слуга народу» прийняла рішення не висувати свого кандидата на вибори мера Харкова в кінці жовтня через те, що «немає сильної кандидатури». Окремі депутати від партії можуть спробувати висунути свою кандидатуру на принципах самовисування і під свою особисту відповідальність.

Поки тримає інтригу і нічого не говорить про наміри балотуватися лідерка Блоку свого імені “Разом”, народна депутатка Юлія Світлична. Якщо вона все ж вирішить піти в мери, то цим може внести серйозні зміни в розклад сил, адже вона з усіх потенційних демократичних кандидатів має найвищий рейтинг, представництво у всіх місцевих радах і підтримку харків’ян.

Геннадій Кернес на місцевих виборах у 2020 році був втретє обраний мером Харкова. Він набрав близько 60% голосів. 9 грудня 2020 року Харківська міська ТВК постановила визнати Кернеса обраним міським головою. 11 грудня стало відомо, що стан Кернеса різко погіршився. У ніч з 16 на 17 грудня 2020 року Кернес помер. 23 грудня його поховали на харківському кладовищі №2 на алеї почесних громадян. Кернесу був 61 рік. 

Після смерті Геннадія Кернеса: куди прямує Харків? (відео) | Політичні  новини з України: аналітика, прогнози, коментарі | DW | 30.12.2020

2 січня 2021 року секретар Харківської міської ради Ігор Терехов звернувся до Верховної Ради з проханням призначити позачергові вибори мера через смерть Кернеса. Він зазначив, що зробив усе «за законом». Але Рада не могла призначити вибори, тому що не отримала відповідних документів. На початку березня Терехов надіслав необхідні документи до парламенту. Верховна Рада України на позачерговому засіданні 30 березня 2021 року підтримала постанову про призначення виборів мера Харкова. За відповідне рішення проголосували 249 депутатів. Позачергові вибори призначені на неділю, 31 жовтня 2021 року.

Після того, як Кернеса 16 вересня минулого року відправили на лікування в “Шаріте”, єдиним джерелом інформації про його стан був олігарх Павло Фукс, який знаходився поруч з Кернесом в Німеччині, і Ігор Терехов, який, як він сам стверджував, спілкувався з Геннадієм Адольфовичем по телефону. При цьому, перебуваючи в Німеччині, Кернес не записав жодного відеозвернення до харків’ян, хоча, як стверджував Фукс, перебував у свідомості. Є лише одне фото Кернеса з “Шаріте”, оприлюднене все тим же Фуксом, по якому не можна зробити однозначний висновок, що людина відображена на ній знаходиться у свідомості, – аналізує обставини regionews.ua.

При цьому Кернес був офіційно визнаний обраним мером, хоч і не склав присягу, а Ігоря Терехова депутати обрали секретарем міськради на підставі подання з електронним підписом Кернеса, справжність якого деякі депутати оскаржують вже давно. І якщо прокуратура Німеччини офіційно підтвердить, що Кернес весь час лікування не був у свідомості, то це означатиме, що Терехов став секретарем міськради і в.о. мера незаконно. Для нього, як для одного з головних претендентів на посаду мера, такий поворот означатиме не лише мінімізацію перспектив перемогти на виборах, а й можливість понести кримінальну відповідальність за узурпацію влади.