Холод, замерзла каналізація і вода на підлогах квартир – комунальний жах у Кам’янському

25.01.2021 19:30   -

Нещодавні сильні морози, що ненадовго прийшли в Україну, повернули мешканців цілих районів міста Кам’янського на Дніпропетровщині у середньовічні умови – без води, каналізації та іноді й електроенергії і тепла.

Кілька років у місті тривала так звана “реформа”, яку розпочав міський голова міста Андрій Білоусов – через невизначеність із постачальниками тепла для тепломереж району Соцмісто (Південний район), міська влада вирішила масово відключити людей від централізованого опалення і змусила їх встановити опалення електричне.

Втім, можновладці не подумали про те, як обігрівати комунікації в підвалах багатоквартирних будинків – у квартирах хоч і є електричне опалення, але в підвалі з приходом заморозків, встановилася мінусова температура. Зрозуміло, що всі комунікації просто замерзли.

Мешканка мікрорайону БАМ Людмила розповідає про жахи середньовічної санітарії у Кам’янському:

Води не було більше 4 днів – труби замерзли. Замерзла також каналізація в підвалі і вода не сходила. В стояках каналізації вода з підвалу піднялася і затопила квартири на перших і навіть других поверхах. Люди бігали і благали, щоб не користувались туалетом. Сходити в туалет було не можливо – викручувались як могли. На запити до комунальних служб чули одне – чекайте потепління!“.

Чому міська влада не подбала про безпеку внутрішньобудинкових комунікацій – питання до мера Андрія Білоусова, який переконував людей, що такий варіант подій, що таки стався в реальності, просто не можливий.

Коли нас примушували відключатися від центрального опалення, відрізати за свої ж гроші батареї і труби, нам обіцяли, що всі комунікації в підвалах будуть утеплені. А тепер – така ситуація. Як вижити в таких умовах. На наше щастя, морози тримались всього тиждень. А якщо би була справжня зима, як це було колись – ми би просто не вижили“, – обурена Людмила.

Ще одним сюрпризом стало періодичне відключення електроенергії – через сильні морози люди почали максимально використовувати електричні обігрівачі, що перевантажило систему і призвело до аварійних відключень.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу sotsyk.png

У нас по вечорах на районі просто вимикалась електрика. Якщо дитина не встигла зробити уроки до темряви – кінець навчання. А як увімкнути електричне опалення, якщо немає електрики? Отак і сиділи, чекали і сподівались, що швидше полагодять мережі і буде електрика. Та й це не дуже рятувало – виявилось, що навіть на максимальному режимі, електричні батареї не дуже добре гріли. У нас в квартирі було 12-13 градусів“, – розповідає мешканка району Альона.

Через відсутність опалення у під’їздах там теж встановилася мінусова температура.

Як повідомляє видання Наше місто, в суботу 23 січня жителі районів Соцмісто і БАМ перекривали трасу на Дніпро, щоб привернути до своїх проблем увагу. Тільки так вдалося домогтися хоч якоїсь реакції місцевої влади, що вперто не помічає повного колапсу сфери ЖКГ. Чим думає мер міста – не відомо. Очевидно – ось так він дякує своїм виборцям, що восени знов обрали його мером.

Андрей Белоусов: «Сотрудничество с ОПЗЖ в облсовете позволит ускоренно  решить важнейшие вопросы жизнедеятельности Каменского» - Новости Днепра