Хліб дорожчатиме на 15-18% щороку – експерт

23.10.2018 08:45   -
Автор:

Найближчими місяцями українцям доведеться забути про здешевлення продуктів. Як виняток – сезонні коливання вартості курячих яєць, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на виконавчого директора «Економічного дискусійного клубу» Олега Пендзина та на видання “Агробізнес сьогонді“.
Зокрема, зросте ціна на цукор та гречку – продукти, які останніми місяцями були лідерами із здешевлення. Адже цього року аграрії зібрали менший урожай гречки та цукрових буряків, зазначають експерти.
Крім того, від зовнішніх чинників залежить ціна на м’ясо та молочні продукти.
«Межа ціни на свинину і молокопродукти визначається їх ціною в ЄС, насамперед в Польщі. Наприклад, м’ясо у нас майже зрівнялося за вартістю з польським», – каже Пендзин.
Продукт номер один – хліб – також дорожчатиме. Щороку вартість буханця зростатиме щонайменше на 15-18%, оскільки у нас він коштує набагато дешевше, ніж у найближчих сусідів, каже Пендзин.
За даними Держстатистики, з початку року подорожчала більшість продуктів першої необхідності, товари і послуги. Зростання цін перевищило інфляцію, що становила за три квартали 5,6%. Подешевшали, порівняно з груднем 2017 року, гречка, яйця і цукор.