Камала Гарріс півтори години побула першою жінкою, яка очолила США

20.11.2021 10:37   -

Планова медична процедура колоноскопії, яку проходив президент США Джо Байден, успішно завершилася, відтак глава Білого дому повернувся до виконання своїх обов’язків. Перед цим він уперше передав свої повноваження віцепрезиденту Камалі Гарріс.

19 листопада президент США, якому вже незабаром виповниться 79 років, поїхав на плановий огляд до медичного центру Уолтера Ріда. Цей огляд передбачає введення Байдена під наркоз для проведення колоноскопії.

Законодавство США передбачає, що віцепрезидент бере на себе «повноваження та обов’язки» президента у разі його відсторонення, смерті, відставки або нездатності працювати.

Таким чином, поки Джо Байден був під наркозом, повноваження президента перейшли до рук Камали Гарріс. Фактично, 57-річна віцепрезидентка стала першою жінкою-очільницею США.

Про це повідомила прессекретар Білого дому Джен Псакі.

«Президент поговорив із віцепрезидентом та керівником апарату Білого дому Рональдом Кляйном приблизно об 11:35. Він був у гарному настрої та повернувся до повноважень», — написала Псакі.

Вона уточнила, що Байден залишиться на певний час в армійському шпиталі імені Уолтера Ріда, щоб відновитись після проведеної процедури колоноскопії.

Він був у «доброму настрої» та на той час вже відновив свої обов’язки. Втім, він залишався у медцентрі до завершення огляду.

Це не вперше президент США передає свої повноваження віцепрезиденту для проходження медогляду. Наприклад, у 2002 та 2007 роках тодішній президент США Джордж Буш-молодший поклав повноваження глави держави на Діка Чейні.