“Якщо ми не здійснимо ці заходи, ми вийдемо на грудень на 20-25 тисяч випадків в день”, – міністр про посилення карантину

17.11.2020 14:23   -

Міністр Кабінету міністрів Олег Немчинов у своєму інтерв’ю журналістам РБК розповів про те, чому уряд пішов на посилення карантину і яку мету переслідують. За словами міністра, уряд хоче зменшити переміщення людей без нагальної необхідності у вихідні.задля зменшення темпів поширення вірусу.

“… основна мета, яку скоммуніцірована і головним державним санітарним лікарем і міністром охорони здоров’я – це все-таки не дати людям “спокуси” зайвого переміщення. Фактично обмеження стосуються всього, крім продуктової групи, аптек тощо. Завдання – щоб люди перебували з сім’ямиРНБО озвучило, що якщо ми не здійснимо ці заходи, ми вийдемо на грудень на 20-25 тисяч випадків в день. Мета – розірвати цей ланцюжок і зменшити хоча б в два рази показники від тих, які є зараз“, – сказав Немчинов.

На думку чиновника, карантин у вихідні не є проблемою – зробити покупки в магазинах люди можуть і в будні, по дорозі з роботи. Прагнення деяких торгівельних мереж обійти заборони уряду міністр не схвалює і додає, що працювати у вихідні можуть ті мережі й магазини, де продуктові товари займають мінімум 60% торгівельної площі.

Олег Немчинов зауважує, що заходи уряду не є свавільною вигадкою – вони є наслідуванням кроків тих країн, що стикнулися із більш масштабними наслідками епідемії, аніж Україна і підкреслив, що український уряд прагне наслідувати дії уряду Польщі. Завдяки цьому, вважає міністр, вдалося втримати спалах епідемії навесні цього року.

Ми тут точно не є першопрохідцями, ми знаємо, що фактично більше половини європейських країн мають ті чи інші обмеження, більш-менш жорсткі. Ми пішли, напевно, більше італійським шляхом, частково німецьким, тому що там як у федеративній державі є різні підходи в різних землях. Але треба розуміти, що ми дивимося і на колег з близької нам демографічно і ментально Польщі, і намагаємося не допустити такого у нас, як вдалося не допустити цієї весни“, – -зазначив Немчинов.

На питання про те, чому уряд не хоче запровадити жорсткий загальнонаціональний карантин на короткий термін із суворими обмеженнями, міністр відповів, що це не допоможе. Немчинов переконаний, що коронавірус має сезонний характер і чоргового сплеску захворюваності варто чекати весною.

Если бы у нас не было следующего сезона, я возможно бы и согласился. Мы уже весной сделали жесткий локдаун, вплоть до остановки метро, внешней коммуникации, закрытия границ и всего прочего. Специалисты-эпидемиологи сейчас говорят, что не только COVID-19, но и в принципе коронавирусы имеют четкую сезонность, весенне-осеннюю“, – каже міністр.

Немчинов також відзначив, що місцева влада не має повноважень для скасування постанов уряду, а тому гучні заяви деяких міських голів є просто заявами. Якщо ж буде виявлений факт того, що певне підприємство чи установа не виконали карантинні приписи, то на них буде накладено штраф (лише за минулі вихідні поліція склала більше тисячі адмінпротоколів та навіть відкрила кілька кримінальних справ за порушення карантинних вимог).

Міські голови ніяк не впливають на реалізацію постанови, оскільки воно лежить поза їхньою компетенцією. Вони можуть займатися своїми комунальними установами та закладами. Якщо вони будуть видавати розпорядчі документи, що на їх комунальні установи дію локдауна вихідного дня не поширюється, на них будуть накладатися такі ж штрафи і адмінпротоколи, як на будь-якого власника будівельного магазину“, – підкреслив Олег Немчинов.