Як виконують свої обіцянки нардепи-мажоритарники Дніпропетровщини

10.08.2016 13:31   -
Автор:

Моніторинг виконання обіцянок депутатами-представниками мажоритарних округів різних регіонів України триває. На черзі – Дніпропетровська область.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на “Слово і діло”.
Найбільш успішним із них у виконанні обіцянок виявився 28-річний обранець Центрально-Міського району Кривого Рогу, член «Блоку Петра Порошенка» Костянтин Усов. Щоправда, незважаючи на те, що в його активі 50% виконаних обіцянок, в абсолютному вимірі їх усього три. Перша – щодо відкриття «Центру захисту криворіжців», юристи якого покликані вирішувати комунальні проблеми й допомагати відстоювати права громадян у ЖЕКах, медичних установах і керівних компаніях. Друга реалізована обіцянка Усова стосувалася забезпечення Криворізької лікарні №2 ангіографічним апаратом, третя – голосування за відставку Шокіна.
Невиконана обіцянка в Усова поки лише одна: напередодні виборів він запевняв, що криворізька міська лікарня №3 отримає апарат штучного дихання, проте в лютому 2016 року головний лікар закладу повідомив «Слову і Ділу», що Усов не брав участі в закупівлі апарату, хоча його й придбали за рахунок інших фондів. У стінах парламенту народний депутат долучився до розробки 14 законопроектів, 1 з яких став законом.
На другому місці з показником відповідальності у 47% опинився член «Опоблоку» Артур Мартовицький, обраний у 36 мажоритарному виборчому окрузі з центром у Павлограді. Він виконав 15 із 32 своїх обіцянок, завдяки чому навіть потрапив до проекту «Слова і Діла» «Відповідальні». Переважна більшість із них стосуються допомоги освітнім, спортивним і медичним закладам округу. Серед них можна відзначити такі, як надання лікарням округу необхідного медичного обладнання й інструментарію, завершення в 2014 році ремонту спорткомплексу «Темп» у місті Тернівка Павлоградського району та забезпечення шкіл округу вісьмома комп’ютерними класами.
Невиконаних обіцянок у Мартовицького вдвічі менше. Зокрема, йому не вдалося повністю забезпечити питною водою жителів селищ Південне та Залізничників у Павлограді, поновити активну діяльність підприємствпереробної, харчової та легкої промисловості в окрузі (Мартовицький сам визнав нереалізованість цієї обіцянки, включивши її до нової передвиборчої програми) та підвищити заробітну плату медперсоналу. Варто зазначити, що народний депутат активно відстежує власний рейтинг на «Слові і Ділі», а на своєму персональному сайті навіть звітує про виконання зобов’язань перед виборцями, спираючись на дані порталу.
Що ж до роботи в комітетах Верховної Ради, то там Мартовицький став співавтором 16 законопроектів, проте жоден із них ще не був ухвалений у сесійній залі.
Трійку лідерів замикає позафракційний Дмитро Ярош, обраний у 39 виборчому окрузі області. Він дав 27 обіцянок, 11 з яких виконав, тим самим забезпечивши собі непогані позиції в рейтингу відповідальності народних депутатів. Мало хто сьогодні пам’ятає, але Ярош, іще на етапі балотування в президенти України, навесні 2014 року пообіцяв створити гарячу лінію для підприємців, що потерпають від здирництва людей, що називають себе «Правим сектором», і свого слова дотримав. Також у нардепа є ще кілька обіцянок, пов’язаних із ДУК, зокрема не дати роззброїти фронтовиків корпусу та не дозволити спровокувати їх на використання зброї під час блокування тренувальної бази «ПС» бійцями ЗСУ навесні 2015 року. Не дивно також, що Ярошу вдалося, як він і обіцяв, домогтися ухвалення Радою закону про добровольців.
Серед 8 невиконаних зобов’язань Яроша є досить екстраординарні. Наприклад, про знищення газотранспортної системи України в разі вторгнення російських військ. На щастя, нардеп не став реалізовувати цю обіцянку, попри те, що російське втручання в конфлікт на сході України визнала парламентська асамблея Ради Європи. Не вдалося йому також зареєструвати в парламенті законопроекти про українську добровольчу армію та про референдум.
При цьому Ярош долучився до написання лише 9 проектів законів і жоден із них колеги-депутати поки що не ухвалили.
Дещо відстав від Яроша за показником відповідальності Андрій Шипко – член депутатської групи «Відродження», що представляє у Верховній Раді виборчий округ №35 із центром у Нікополі. Маючи 33% виконаних обіцянок, він також став учасником проекту «Відповідальні». І хоча виконав нардеп лише 6 обіцянок, усього в його досьє їх 18. Серед реалізованих зобов’язань Шипка слід відзначити законодавчу роботу над створенням в Україні системи державної страхової медицини, придбання для мешканців регіону томографа та мамографа, обстеження за допомогою яких здійснюється безкоштовно, а також збільшення парку автомобілів швидкої допомоги в окрузі.
Невиконаних обіцянок у досьє Шипка також не бракує. Їх у нього 8. Серед них найважливішими, на нашу думку, єзбільшення фінансування охорони здоров’я, закріпленні права його виборчого округу залишати податки великих підприємств для фінансування соціальних програм регіону та голосування за особливий статус Донбасу. Загалом же Шипко став співавтором 64 законопроектів, 3 з яких стали законами.
Відповідальність решти депутатів-мажоритарників області можна охарактеризувати як вкрай низьку. І якщо представник «НФ» Олег Кришин та «опоблоківець» Дмитро Шпенов ще мають хоч якісь виконані обіцянки (2 та 1 відповідно), то Вадим Нестеренко, Валентин Дідич,Олександр Дубінін, Андрій Гальченко та Костянтин Павлов не можуть похвалитися й цим. Найуспішнішим законотворцем серед усіх перелічених вище депутатів виявився Дубінін, який узяв участь у розробці 43 законопроектів, 10 з яких були ухвалені. Кришин став співавтором 37 проектів законів, з яких були ухвалені 3, Дідич – 24, з яких Рада підтримала 2.