Як у Дніпрі працює система соціального захисту дітей

01.06.2020 15:27   -

У Дніпрі на обліку в управліннях-службах у справах дітей перебувають 1 614 сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. 85 % з останньої категорії виховуються у родинах (під опікою або в дитячих будинках сімейного типу чи прийомних сім’ях). Про це під час пресконференції 1 червня розповіла начальниця управління-служби у справах дітей департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Ганна Довготько.

У місті діє програма, пріоритет якої – влаштування дітей на виховання у родини або до закладів сімейного типу: «Наразі 123 дитини виховуються у державних закладах. Саме така категорія потребує особливої уваги, і ми докладаємо усіх зусиль, щоб такі дітки почали виховуватися у сім’ї. Також цьогоріч по місту всиновлено 7 дітей. Усі усиновителі – громадяни України».

У рамках реалізації національної стратегії деінституалізації інтернатних закладів Центр підтримки дітей «Довіра» незабаром планують реорганізувати. Зокрема, відкриють нове відділення для дітей, які мають ризики вилучення з біологічних сімей.

«Тобто надаватиметься послуга так званого «раннього втручання», яка є досить актуальною. У відділенні матимуть змогу перебувати родини з дітьми з особливими потребами, яким серед іншого надаватимуться психологічні, юридичні та інші консультативні послуги. Також працюватимуть із дітками реабілітологи, неврологи», – сказала начальниця управління-служби у справах дітей.

У місті продовжується впровадження послуги наставництва. Це добровільна безоплатна діяльність: дитиною, яка проживає у закладі для сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, опікуються індивідуально, насамперед готують до самостійного життя.

«Із 2018 року «Міжнародний благодійний фонд «Максимум»» та ГО «Партнерство і розвиток» проводять навчання для осіб, які виявили бажання стати наставниками. Нині 37 кандидатів отримали висновки про можливість провадження такої діяльності, із них 23 вже уклали договори про наставництво, 13 кандидатів перебувають на етапі так званого взаємодобору дитини і наставника. Один кандидат став опікуном», – зазначила начальниця управління-служби у справах дітей.

Водночас запроваджується і механізм створення сімей патронатного вихователя. Це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Дитина має право мешкати там не більш як 3 місяці. На сьогодні у Дніпрі створено патронатну сім’ю, у яку влаштовано одну дитину.

У роботі соціальних працівників із дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, величезну підтримку надають різні громадські організації, фонди. Мета одна – максимальна допомога сім’ї, щоб діти врешті залишилися у біологічній родині. Крайній захід – вилучення дітей і позбавлення батьків прав. Так, цьогоріч до судів направлено 10 подібних позовних заяв і 40 клопотань до правоохоронних органів щодо притягнення батьків до адміністративної відповідальності.