Як молодь Дніпропетровщини святкуватиме 70 річницю вигнання окупантів

22.10.2014 15:40   -
Автор:

З нагоди річниць визволення Дніпропетровська і України від фашистських загарбників в області пройде низка масштабних заходів. Напередодні свята, яке цього року набуває ще більш символічного значення, у навчальних закладах регіону пройдуть традиційні уроки мужності, тематичні круглі столи, вахти пам’яті і фотовиставки.
Про це стало відомо під час спільної прес-конференції директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олександра Демчика та голови Дніпропетровської обласної молодіжної ради Сергія Кривогуза, передає видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Цієї п’ятниці, 24 жовтня, у Дніпропетровському міському палаці дітей та юнацтва пройде масштабний концерт для ветеранів. Його підготують дитячі колективи шкіл і позашкільних навчальних закладів.
Також у цей день на Дніпропетровській набережній пройде традиційний легкоатлетичний забіг. Приєднатися до спортивно-патріотичного дійства зможуть усі охочі, зокрема й школярі та студенти області.
Загалом, до річниці визволення Дніпропетровська та України для школярів, учнівської та студентської молоді регіону пройде більше тисячі заходів.
«Для школярів проведуть численні екскурсії до музеїв і меморіалів, а учні середньої та старшої школи матимуть змогу поспілкуватися з ветеранами війни. Наразі у Дніпропетровську залишилося лише 49 ветеранів і для сучасних школярів це фактично вже унікальна можливість дізнатися про події тих часів з перших вуст. Крім того, працюватимуть волонтерські загони. Це добровільні об’єднання школярів. Їхнє завдання допомогти ветеранам по господарству, купити ліки або зробити іншу добру справу», – повідомив Олександр Демчик.
Почути розповіді тих, хто бачив жахіття Великої Вітчизняної війни зможуть і студенти Дніпропетровщини. Цю ініціативу реалізовує Дніпропетровська обласна молодіжна рада. За словами голови об’єднання Сергія Кривогуза, студенти історичного факультету Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара започаткували традицію відео-інтерв’ю з безпосередніми учасниками Другої світової, Великої Вітчизняної війни, а також бійцями Української повстанської армії. Ролики можна буде переглянути в мережі Інтернет.
Разом з тим, за інформацією Олександра Демчика, у школах області облаштовано понад 300 музеїв і кімнат бойової та трудової слави. У цьому навчальному році школярі разом з педагогами почали оновлювати ці експозиції. Відтепер у шкільних музеях з’явилися також куточки слави сучасних героїв – бійців української армії, які перебувають у зоні АТО.
Довідка. 28 жовтня відзначається День визволення України від фашистських загарбників. Цей день було засновано згідно з указом президента «Про День визволення України від фашистських загарбників» від 20 жовтня 2009 року «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні». У ході Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму.
25 жовтня 1943 року визволено місто Дніпропетровськ. Звільнення міста й області було частиною великого літнього наступу Червоної армії в 1943 році.