IT-волонтери вивели Дніпропетровщину в лідери онлайн адміністрування

09.12.2015 17:30   -
Автор:

Отримати субсидію, закордонний чи український паспорт, прописку чи довідку онлайн. Для більшості українців – це ще фантастика. Для мешканців Дніпропетровщини вже звична справа. Наша область першою в Україні перевела 80% найбільш затребуваних адміністративних послуг в електронний формат, а наступного року цей показник сягне 100%. Жодної бюджетної копійки не витрачено. Все це завдяки тісній співпраці облдержадміністрації та IT-волонтерів. Сьогодні нагороди від Дніпропетровської ОДА отримали 45 програмістів, які допомагали втілювати в життя цей проект.
Про це пише видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу ОДА.
Співпраця Дніпропетровської облдержадміністрації з IT-волонтерами розпочалася півроку тому. Тоді керівник регіону поставив за мету до кінця року перевести в електронний вигляд 80% найбільш затребуваних серед населення адмінпослуг. Це зроблено: в області можна отримати 147 послуг онлайн. Тепер не треба висиджувати у чергах, щоб оформити субсидію чи закордонний паспорт, отримати довідку на землю, розпочати власний бізнес та багато іншого. Ще кілька десятків послуг знаходяться у розробці.
«Ми всі живемо в одній країні, користуємося одними й тими ж послугами. Було б добре, якби вони всі були прозорі та доступні. Це головна ідея, яку ми втілюємо в життя, – розповів системний аналітик проекту Павло Курбацький. – Я сам вже замовляв довідку про несудимість через iGov. Замість двох візитів до держоргану, прийшов лише забрати документи».
Читайте також: Новый созыв облсовета соберется на сессию 16 декабря
Досвід Дніпропетровщини починають запроваджувати й в інших регіонах. Область передала напрацювання «електронної субсидії» Мінсоцполітики. Зараз завершується її технічна адаптація. Очільник регіону запевнив, що і надалі Дніпропетровщина буде ділитися новими розробками.
Дніпропетровщина готова транслювати наш досвід електронного адміністрування на всю Україну, вже є готовий програмний продукт, є досвід впровадження. Тому держструктурам не потрібно витрачати додаткові час і кошти – можна просто використовувати напрацювання.
Для того, щоб отримати одну зі 147 адмінпослуг в електронному форматі, достатньо просто зайти на портал igov.org.ua, у вікні пошуку обрати необхідну послугу. Після цього увійти в систему та подати заявку.
Читайте також: Как устроена городская власть Днепропетровска