Історик розповів, як зменшити російський вплив на Дніпропетровщині

30.03.2018 09:30   -
Автор:

Україна повинна більше приділяти уваги вітчизняній культурі та розвитку соціальних засобів комунікації, щоб зменшити російський вплив в державі та на Дніпропетровщині зокрема.
Про це розповів директор ГО «Інститут суспільних досліджень» Прокопов Вадим в спеціальному коментарі для інтернет-видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” щодо всеукраїнського соціологічного опитування під назвою “Протидія російській пропаганді та медіаграмотність“, яке проводилося Київським міжнародним інститутом соціології в лютому 2018 року на замовлення ГО «Детектор медіа» та за фінансування Міністерства іноземних справ Данії («Даніда») та NED (США).
“Я вважаю, що для більшості громадян перегляд російських серіалів, виступи російських артистів, та користування російськими соцмережами є лише звичкою. Скажімо, люди звикають до певних “страв”, і радикальна зміна “раціону” їх бентежить. Так само і тут, люди призвичаїлись до певного розважального контенту на телебаченні, до російських артистів. Має пройти певний час, доки люди вживуться в український медіапростір. Держава має стимулювати покращення рівня нашої кінопродукції. Треба виділяти кошти на українські повнометражні фільми, серіали, робити їх рентабельними та цікавими українським глядачам. Врешті, це дасть поштовх українській культурі в цілому”, – говорить фахівець.
Трохи складніша ситуація з російськими соцмережами, як інструментом спілкування та пошуку потрібної інформації від музики і мемів до корисних порад та рецептів, відзначає Вадим Прокопов.
“Соцмережа не містить лінійного однонаправленого наративу як телебачення, кожен знаходить щось до свого смаку. Не думаю, що для тих, хто заходив «Вконтакте» та «Однокласники» з антидержавною метою, блокування стало перепоною. Однак, загальний рівень відвідувань російських соцмереж значно знизився. А те, що особисті дані користувачів усіх соцмереж та сучасних девайсів у небезпеці, показав останній скандал з витіком даних на фейсбуці. Радше в цій ситуації певну загрозу може носити російський контент на Youtube, який дуже схожий на телебачення. Тут українське суспільство та активісти мають створювати свій якісний та цікавий продукт – конкурент російському, щоб він резонував у всьому СНД”, – пропонує експерт.
Що може зробити держава та громадськість у випадку з соцмережами? Держава, суспільство, активісти, інвестори могли б запросити до створення українського аналогу російських соцмереж відомого програміста Павла Дурова, який відомий своєю антипутинською позицією, та виїхав з Росії, вважає Вадим Прокопов.